zaterdag 14 mei 2016

Het was een geweldig kunstwerk

Mick La Rock en Olivier Schimmel - titelloos
Tennismuur Speeltuin Kraaiennest begin mei 2016
Een muur midden in de Bijlmermeer, midden in Speeltuin Kraaiennest, waar met de bal tegen aangeschoten, getrapt en geslagen wordt. En waarop kunstwerken met spuitbussen, rollers en kwasten geschilderd worden. Keer op keer. Het titelloze werk van Olivier Schimmel en Mick La Rock van begin mei heeft kort op die muur bestaan. “Precies een week te zien in de afgemaakte versie,” vertelt Mickey aka Mick La Rock. Het is de artiestennaam van Aileen Esther Middel. Internationaal erkende graffiti kunstenaar en curator. “En daarna gingen anderen er met hun werk weer overheen.”

Vergelijk het werk met een mooi schot. Knappe opzet, goede uitvoering en doelpunt gemaakt. En daarna rolt de bal weer verder. Ik staarde uit het raam en mijn blik werd gegrepen. Van dat werk moest ik foto’s maken. Een dag later terug met de camera. De oude man die tegen de muur tenniste, voor het maken van de foto’s, vond het een zeer mooi kunstwerk. De kleine jongen die er tegen aan voetbalde, tijdens het maken van de foto’s, vond het gewoon ‘mooi’. De verloskundige werkzaam in de Amsterdamse Poort (ik legde uit waarom ik een cameratas bij me had tijdens het bezoek aan haar) wist mijn vrouw en mij ook te vertellen hoe mooi ze het werk vond. Het mag er dan in afgemaakte versie maar een week hebben gestaan. Het is gezien en opgemerkt. Een treffer die bij blijft.

Mickey: “We waren al een beetje bang dat het wel weer overgespoten zou worden nog voordat het af was. We waren ermee bezig maar toen moesten we beide even een paar dagen in het buitenland zijn. Daarna hebben we het kunnen afmaken.” Een week heeft het onafgemaakt en een week heeft het afgemaakt op de muur gestaan. Mickey: “Het waren twee dagen verven en spuiten.”

“We gingen er al vanuit dat het niet als graffiti begrepen zou worden want het is geen traditionele graffiti,” vertelt Mickey in haar  galerie en atelier in Kruitberg dat uitkijkt, onder de metrolijn Gaasperplas door, op de tennismuur. “We hebben geen idee of iemand het begrepen heeft. Olivier en ik hebben het gemaakt omdat dit de uitkomst was van een jaar samen tekenen en werken.”

Mickey: “Olivier is de andere kunstenaar. We vonden elkaars werk mooi. Gingen samen tekenen en werken. Zo simpel is dat.” Dat resulteerde in een kunstwerk dat één geheel was en toch uit duidelijk twee delen bestond.
Mick La Rock en Olivier Schimmel - titelloos
Tennismuur Speeltuin Kraaiennest begin mei 2016
Mickey: “Mijn tekening is nog steeds mijn naam, waar het omgaat in graffiti: je naam op de muur zetten. In mijn gedeelte is dat duidelijk te zien. Ik vind het zelf heel herkenbaar als mijn naam.” Wie bekent is met het werk en de voortgang van Mickey herkent de naam in het lijnenspel. De stijl van een kunstenaar is als de handtekening wat het werk door de jaren heen herkenbaar maakt, ook met terugwerkende kracht. Het nu verloren gegane werk, een karakter eigenschap van graffiti, liet een nieuwe verdere ontwikkeling van haar stijl zien. Mickey: “Minimalisme, hoe kan ik met zo min mogelijk strakke lijnen toch laten zien wat ik wil laten zien? En het werk van Olivier is ook heel abstract. Het is hele autonome kunst.” Enig idee wat er in Oliviers gedeelte staat? Mickey: “Geen idee wat er staat.”

Mickey: “Het is gewoon abstract werk. Niet iets wat je meteen kan lezen maar waarvan je wel het idee hebt dat je het zou kunnen lezen. We gebruiken de functie van het materiaal. Wat je hersenen zouden moeten kunnen lezen, ‘wat staat er nou?’.” Letters en woorden hebben een bijzondere werking voor de mens. Als je kan lezen dan lees je uit automatisme als je letters ziet en herkent. Mickey: “Wat de lol ook is: ‘Wat doen letters als ze niet meer gelezen hoeven te worden?’. Dat is leuk. Dat vindt Olivier leuk. Dat vind ik leuk. Dat vinden wij leuk.”

Mickey: “Met vorm, met kleur en met lijnen spelen. Wanneer treed ik de regels met voeten? Het werk was eigenlijk een groot canvas waarop we minimalistisch te werk zijn gegaan. Ik maak niet zoveel meer op muren. En op dit werk ben ik ook trots, het was een van mijn betere werken, het werd precies zoals ik het bedacht had. Het weerspiegelde waar ik op het moment in mijn ontwikkeling sta. Het kan altijd beter, dat is dan de volgende uitdaging.”

Over de muur: Binnen een week stond er een graffiti van andere kunstenaars over het werk van Olivier en Mick La Rock. Mickey: “Het is een tennismuurtje in een speeltuin. Een mooi muurtje. Een perfect muurtje om op te painten. Dat doen we dan ook al jaren. In het verleden was het een onontdekte parel in Amsterdam. Niemand kende het. Alleen als je uit de Bims (Bijlmer) kwam kende je het muurtje. Al vrij vroeg, in de jaren ’90, deed ik deze muur. Toen nog ‘s nachts.”

Mickey: “Op een gegeven moment heb ik van de wijkbeheerder en die van het naastgelegen buurthuis toestemming gekregen om het ook overdag te beschilderen. Met de kunstenaar AZHQ deed ik de achterzijde, de Kleiburg kant, met een leuke positieve boodschap voor de wijk. Jaren geleden, na de schietpartij waarbij twee eikels op elkaar overdag midden in een speeltuin gingen schieten, een ruzie om een meisje, hebben we daar ‘Stop The Violence’ (…real bad boys move in silence…) op gemaakt. Om een hart onder de riem te steken voor de buurtbewoners die de schietpartij ook dom en stom vonden.”
Samen met AZHQ: 'Stop The Violence' piece in 2009.
Mickey: “Heel lang ging ik er prat op dat het ‘mijn muurtje’ was. Op een gegeven moment waren een paar jongens uit de buurt die erover heen gingen. Moest ik dat ook laten staan uit respect. Je gaat niet zomaar meteen over iemand anders zijn werk heen. Na een tijdje zette ik weer iets daar overheen. Ging OSD (een graffiti crew, red.) er eens overheen. Was naar ze toegelopen. Ze hadden er echt een hele productie van gemaakt en het was op de top van hun kunnen. Hele aardige relaxte gasten. Na de OSD kwamen weer anderen eroverheen.”
Mick La Rock en Olivier Schimmel - titelloos
Tennismuur Speeltuin Kraaiennest begin mei 2016
Een week later stond dit werk op het muurtje.
Mickey: “Het is een hall of fame: een heel mooi muurtje in de openbare ruimte. Het is niet mijn muurtje. Er staan regelmatig best leuke dingen op van jonge gasten die weer werk maken met een andere invalshoek. Geef het werk wel de tijd, dat het er even staat en men de tijd heeft om goede foto’s te maken. Ik vond het wel jammer dat mijn laatste werk weer zo snel weg was. Wat er nu overheen staat vind ik ook dope. Als je er dicht bij staat zie je de dynamiek. Heel dope. Gewoon doorgaan. Je laat het beste wat je in huis hebt aan elkaar en de buitenwereld zien.”

Over het werken: “We kunnen daar redelijk ongestoord werken als we het ook netjes houden. Het is een speeltuin voor ons allen, vooral voor onze kinderen, dus geen rommel van spuitbussen, blikken bier en verf op de grond achterlaten.” Over het werk: “Als je het werk niks vindt en je doet het af als ‘een drol’ daarmee doe je jezelf en het werk te kort. Verdiep je erin en onderbouw je mening.” Over smaak valt niet te twisten, toch doen we dat de hele dag over van alles en nog wat. In dit geval blijft het een muurtje om naar uit te kijken. Wat staat er dit keer?

Auke VanderHoek

Voor meer info:
http://www.olivierschimmel.com/ 
http://www.micklarock.com/©2016 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: