dinsdag 12 november 2013

Foto van de dag… Speelgoed van het jaar en Jelle


Amsterdam Zuidoost - Foto van de dag. Jelle kijkt… Uit het archief, opzoek naar een andere foto kwam ik deze weer tegen. Blijft een leuke foto met een bijzondere context. Voor de stadsdeelkrant van Zuidoost schreef ik het artikel ‘Waar de schoen wringt’ in 2011. Een interview met Quinsy Gario en Jerry ‘Kno’Ledge Cesare’ Afriyie over hun acties met de Zwarte Piet Is Racisme t-shirts. Mijn journalistiek inzicht gaf me de overtuiging dat dat jaar, 2011, de discussie over Zwarte Piet de Rubicon over zou gaan. 

Op de vrijdag voor de hardhandige arrestatie* van Quinsy Gario en Jerry Afriyele ging de krant na de drukker. De donderdag daarna lag de krant in elke brievenbus van Zuidoost (oplage 45.000). In dat jaar was de Stoomboot met Sinterklaas met Zwarte Piet genomineerd voor speelgoed van het jaar. Ik had het speelgoed gekocht voor de foto en om het te archiveren. Een foto met Quinsy en het sjabloon waarmee hij t-shirts met verf voorzag van de tekst kwam in de krant. Jelle kwam nieuwsgierig rondkijken in de studio, altijd geïnteresseerd in speelgoed. Jelle staat rechtop en kan dus net boven de stelling uit kijken. 

*Achteraf bevestigde de rechter dat de arrestatie onterecht was en daarmee een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. T-shirt en speelgoed zitten in het archief, samen met de screenshots van de vele opmerkelijke reacties op de stelling op sociale media.
©2013 Auke VanderHoek, op dit artikel en/of foto('s) rust copyright. 

Geen opmerkingen: