dinsdag 18 juni 2013

Meld misdaad anoniem: stop een misdadiger

Amsterdam Zuidoost - voor de stadsdeelkrant - Jij kent de dader maar kent de dader jou ook? Op het Bindelmeer College vertellen Mel en John van de stichting Meld Misdaad Anoniem over hun eigen ervaringen met misdaad en het nut van Bel M, het telefoonnummer waar men- sen absoluut anoniem informatie kunnen doorgeven over misdaad.

Aan de leerlingen van Bindelmeer vraagt Mel: “Als je iemand herkent in Opsporing Verzocht, zou jij dan bellen?” “Nee. Daar is de politie toch voor?” antwoordt een leerlinge. Mel reageert: “Maar de politie weet het juist níet en vraagt daarom aan jullie of je informatie of tips hebt. “Maar zijn we dan niet te jong?” Nee, iedereen kan bellen. Waarom bellen mensen die de dader kennen dan niet? “Omdat ze bang zijn?” vragen een aantal leerlingen.

Anoniem
Per dag bellen vijfhonderd mensen naar het gratis Bel M. 0800-7000 telefoon- nummer met informatie over wapen-, drugs-, mensenhandel, kinderporno, overvallen en nog veel meer. Ze kunnen bellen en informatie geven zonder bang te zijn dat iemand wraak op hen neemt als getuige. Bel M. heeft met de telefoonmaatschappijen afgesproken dat de stichting niet kan zien vanaf welk nummer wordt gebeld en dat de gesprekken niet terug zijn te zien op de telefoonrekeningen van de bellers. De telefonisten controleren of de informatie die de beller doorgeeft ano- niem zal blijven en niet herleid kan wor- den naar de tipgever. Als ze dat zeker weten dan pas wordt de informatie door- gegeven aan de politie. Bel M. helpt om misdadigers op te sporen.

Slachtoffers
Mel vertelt dat ze zag hoe haar vader werd vermoord en ze nog steeds bang is, omdat de daders vrij rondlopen. Zij weet niet wie zij zijn, de moordenaars weten wel wie zij is. Mel: “Als iedereen zijn mond houdt, dan kunnen de daders doorgaan met slachtoffers maken. Staat er boven het hoofd van je moeder of zusje een bord met ‘deze niet want dit is mijn familie’? Zou je willen dat zij het volgende slacht- offer zijn?” De kinderen die normaal moeite hebben om stil te zitten, luisteren aandachtig en denken na.

Verraden

John vertelt hoe hij de verkeerde vrienden kreeg. Een leerling vraagt hoe hij in de gevangenis kwam en hoe hij dat vond. John:“Ik werd verraden, was eerst heel erg boos en wilde de verrader in elkaar slaan. Achteraf heb ik hem bedankt toen ik hem tegenkwam. Doordat ik werd gepakt, ging ik nadenken waar ik mee bezig was en kon ik mijn leven verbeteren. Ik kon uit de misdaad komen.”

©2013 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: