zaterdag 15 juni 2013

Jong en oud onthaasten op de Gaasperplas


Amsterdam Zuidoost - voor de stadsdeelkrant - Gestaag peddelen volwassenen in een boot met drakenkop over de Gaasperplas. Dichterbij de kant proberen kinderen in een zeilbootje de wind te vangen. Verderop laat een ervaren kanoër zien wat hij met een wildwaterkano kan doen. De Gaasperplas is een mooi recreatiegebied waarin je zwemmen, maar ook kunt varen. Op de open dag op 12 mei konden bezoekers kennismaken met verschillende watersporten.

Aan de westoever van de Gaasperplas ligt de jachthaven met de Zeil- en Kanovereniging Gaasperplas, de Eerste Hollandse Drakenboot Club en de Concrete Dragons. De laatste is vanuit een club vrienden ontstaan die allemaal bij Ballast Nedam werken, maar iedereen is welkom. In het clubhuis van de Eerste Hollandse Drakenboot Club zit Henno Eggenkamp voor zich uit te staren naar een drakenboot die net uit het zicht verdwijnt. Wat is het plezier van drakenboten? Henno: “Met een team in gelijke tred als een machine zo hard mogelijk door het water gaan. In een drakenboot is het als de mannenacht wedstrijdkano maar dan niet met acht maar met twintig roeiers of zelfs honderd. We maken ook toertochten over rivieren, plassen en doen mee aan wedstrijden.”

Kanoën: probeer het
Bij de kanovereniging demonstreert René Harmsen dat je in een wildwaterkano ook op rustig water wilde dingen kan doen. Met krachtig roeien maakt hij snelheid en duwt de hele voorkant van zijn kano onderwater zodat de boot bijna rechtop in het water staat. Patrick de Boer, enthousiast lid en kano-expert, legt uit: “Mensen die besluiten om te gaan kanoën, kopen vaak meteen het mooiste van het mooiste en komen er dan achter dat ze de verkeerde kano hebben gekozen. We willen dat voorkomen. Volg de basiscursus en probeer de verschillen- de kano’s eerst hier uit.” Voorzitter van de vereniging Rudolf Werner: “Wildwater-, vlak-, klein- en grootwater. Zeekano’s. Trektochten. Elk water vraagt om een specifieke boot. We hebben ook redelijke uitgebreide basis- cursussen voor niet-leden.”

Hindernissen
Wat is de lol van kanoën? Rudolf: “Om even helemaal weg te zijn van alles, je hoeft niks. Je komt op plekken waar zeil- en motorboten niet kunnen komen. Met een auto rijd je door het land. Je bent ergens, stapt in, rijdt en stapt weer uit. Van het tussenstuk zie je niks. Ga kanoën als je een beetje
gestrest bent! Het is absoluut rustge- vend. Maar je kunt er ook een sport van maken, zo snel mogelijk van A naar B roeien. Eventueel met hinder- nissen. Wat je maar wilt.”

Zeilen: andere wereld
Bij de zeilvereniging bevestigt Hannie Ontijt dezelfde onthaastende werking van watersport. Hannie: “Zo gauw je op het water zit, van de wal los bent, ben je in een andere wereld. Je bent lekker lichamelijk bezig, zonder dat je je extreem hoeft in te spannen.” Kinderen krijgen een zwemvest aan en mogen dan in een Optimist, een lesbootje, stappen en zelf proberen te zeilen. Ze mogen met de bootjes de grenzen opzoeken van wat ze kunnen. Wat ze spannend vinden namelijk heel snel gaan en omslaan, leren ze al meteen in één van de eerste zeillessen. Als ze geleerd hebben wat er dan gebeurt en de boot weer overeind kunnen krijgen, mogen ze zelf de grenzen verder opzoeken. Kinderen leren vanzelf. Reik ze aan wat ze leuk vinden en ze leren het. Buiten zijn, ravotten op en om het water met je vriendjes. Wat wil een kind nog meer?”

Reageren op de wind
Met watersporten leren de kinderen veel vaardigheden: het samenspel van vrijheid, discipline en verantwoordelijkheid. Hannie: “Je mag zelf alles uit- proberen maar je leert wel de juiste beslissingen te nemen om je doel te bereiken. Je krijgt meteen ook de verantwoordelijkheid om goed om te gaan met de boot en alles weer op te ruimen. Je leert flexibel te zijn. Je moet reageren op de wind en die gaat zijn eigen gang. Daardoor leer je leven met het moment en te vertrouwen op wat je kunt. Je kunt wel een zeiltocht, de reis en de eindbestemming uitstippelen. Maar je moet het doen met de wind die er waait.”

Voor meer informatie en aanmelden: 

 ©2013 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: