dinsdag 18 juni 2013

Inspiring Young Professionals: Bouw je professioneel netwerk!

 Inspiring Young Professionals: Bouw je professioneel netwerk!
Amsterdam Zuidoost - voor stadsdeel ondernemershuis- Afgestudeerd en vol plannen om je carrière te starten en je ziet het al helemaal voor je hoe je het gaat maken. Maar hoe? Wie ken je en hoe val je op tussen al die anderen? Dan komt het erop aan wie jij kent die jou verder kan helpen. Het stadsdeel organiseert daarom samen met Checkpoint Zuidoost, ABN-Amro, BNI-BAZ  en African Young Professionals Network vier bijeenkomsten met master-classes en workshop waarbij de ‘young professionals’ uit Zuidoost hun netwerk vaardigheden verder ontwikkelen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven ontmoeten. De eerst volgende bijeenkomst is op 12 juni. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds opgeven.

Waar letten potentiële werkgevers op en hoe breng je de eigen kwaliteiten onder de aandacht ondanks het gemis aan werkervaring bij het begin van een arbeidscarrière?Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema: “Veel mensen die studeren hebben niet altijd het netwerk van huis uit meegekregen die je nodig hebt. En de master-classes leren je misschien je eigen specifieke talenten te kennen en wat werkgevers zoeken. Als je dat weet voel je ook zelfverzekerder” Op de eerste avond werd uitgelegd hoe goed te netwerken. José Boesten van Tomeloos Marketing Communicatie en Erik Rentenaar directeur van de ABN-Amro filialen in Zuidoost en Diemen zijn beide lid van het professionele netwerk BNI-BAZ. Zij gaven uitleg over do’s en don’ts voor succesvol netwerken met praktijkvoorbeelden. 

Een aantal tips lijken voor de hand te liggen. Erik: “Maar toch, kijk maar eens hoe vaak het mis gaat. Spreek mensen aan, je bent ergens om te netwerken. Ga dan niet alleen praten met mensen die je al kent. Stap op nieuwe gezichten af en begin een praatje. Vraag wat iemand doet. En kleedt je voor de gelegenheid en zorg dat je er verzorgd bijloopt in kleding waarin jij je lekker voelt.” José: “Plan ook je gesprek. Besteedt ongeveer vijf minuten aan personen die je al kent. Te lang praten haalt de productiviteit uit het netwerken en korter komt onbeleefd over. Geef pas je visitekaartje als je iets voor elkaar kan betekenen. Netwerken is heel veel zaaien, het gaat om het langere termijn.”

De volgende bijeenkomsten staan in het teken van ‘Skills and Qualities’, vaardigheden en kwaliteiten. Waarin de deelnemers onderzoeken wat hun vaardigheden en krachten zijn en hoe deze onder de aandacht te brengen. En jezelf te ontwikkelen als merk zodat je opvalt tussen alle andere sollicitanten, komt aanbod tijdens de workshop ‘Personal Branding’. De laatste bijeenkomst staat in het teken van de ‘Elevator Pitch’. Je staat opeens in de lift met een belangrijke persoon van het bedrijf waar jij wilt werken. Hoe maak je duidelijk dat jij de juiste nieuwe werknemer bent die zij nodig hebben?

Auke

  


©2013 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: