dinsdag 18 juni 2013

Ik wil de snelste zijn - Golden Sprint Award

Sprinters Shaquanta King en Akwasi Frimpong bij atletiekvereniging Feniks
Amsterdam Zuidoost - voor de stadsdeelkrant - Zie je dat meisje? Waar? Zoef! Te laat, ze is al voorbij. Ook voor iemand die niet bekend is met de sprintsport is het overduidelijk, de twaalfjarige Shaquanta King uit Zuidoost is razendsnel op de atletiekbaan. Ze sport bij atletiekvereniging Feniks. Op 9 mei kreeg ze van sprintkampioen Akwasi Frimpong de Golden Sprint Award.

Waarom vindt Shaquanta sprinten zo leuk? “Omdat ik de snelste van de wereld wil zijn. En ik wil graag naar de Olympische Spelen. Daar kan ik veel van leren en ook allemaal bekende mensen zien.” Akwasi: “Het is nu vooral belangrijk dat ze plezier heeft in het sporten en goede begeleiding krijgt. Het doel van de snelste tijden lopen komt later wel.” Met de Golden Sprint Award wil Akwasi jongeren aanmoedigen en belonen die het goed doen in sport en op school. En daarmee een inspiratie zijn voor anderen.

Golden Sprint
Als kind wilde Akwasi Frimpong voetballer worden, maar bij trainingen werd ontdekt dat hij veel te snel was voor de bal. Hij ging verder trainen in de atletiek. Op zijn zestiende kreeg hij van de achttienvoudige sprintkampioen Sammy Monsels zijn gouden atletiekspikes. Dat heeft Akwasi altijd geïnspireerd om zo goed mogelijk te presteren. En op zijn zeventiende werd hij Nederlands kampioen op de 200 meter. Met de spikes en zijn succes kreeg Akwasi de bijnaam Golden Sprint.

De B van Bobslee
"Het is belangrijk om ook een plan b te hebben," vindt Akwasi. Dat werd ‘plan B’ van bobsleeën. Door een knieontsteking kon Akwasi niet als sprinter naar de Olympische Spelen. Maar hij kreeg een tweede kans. Het Nederlandse bobsleeteam had iemand nodig die de slee hard kon duwen bij de start en vroeg Akwasi. “Ik duw de slee bij de start dertig meter zo hard mogelijk, spring dan in de slee, de voorste man is de piloot en stuurt de slee. Dan gaan we met zo’n honderdvijftig kilometer per uur de baan af. Dat is een hele kick!”


Auke

©2013 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: