vrijdag 14 juni 2013

Dictee Zuidoost 2013

Een laptop voor de winnaar Morris van der Hulst.
Amsterdam Zuidoost - voor de stadsdeelkrant - Met slechts één spelfout won Morris van der Hulst van basisschool Nellestein de eerste prijs van het Dictee Zuidoost 2013. Uit handen van portefeuillehouder Onderwijs Muriël Dalgliesh kreeg hij een laptop.

De tweede prijs, een tablet, ging naar Shoumara Rietdijk van de Shri Laksmischool in de F-Buurt. Op de derde plaats - met het wederom toepasselijke aantal van drie fouten - eindigde Judith Maarsman van De Morgenster in Holendrecht. Zij kreeg een telefoon. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door de Rabobank en KWS Infra. De klas van de winnaar krijgt een rondleiding in de Amsterdam ArenA.

De twintig beste basisschoolleerlingen uit groep zeven en acht gingen in de raadszaal de strijd aan om wie de minste fouten maakten in het dictee. Alle deelnemers kregen na afloop een map met een schrift, pennen en een cadeau- bon. De jury bestond uit raadsleden Tineke de Boer (D66-OZO), Heero Viel (GroenLinks) en Michel Idsinga (PvdA). Voorzitter van de jury Tineke de Boer: “Voor de kinderen wordt schrijven steeds belangrijker. Kinderen denken vaak dat het met de spellingscontrole op de computer allemaal wel goed komt. Maar die heeft het niet altijd goed. Het is heel belangrijk dat ze de spelling ook zelf kunnen controleren.” Tijdens het nakijken blijkt een kandidaat alle hoofdletters consequent vergeten te zijn, anders had ze slechts één fout gemaakt. Als norm wordt de spelling uit het ‘Groene Boekje’ en de ‘Dikke Van Dale’ gehanteerd.

Aanmoedigen


De publieke tribune zat vol met klasge- nootjes, juffen, meesters en ouders die de kandidaten kwamen aanmoedigen. Portefeuillehouder Muriël Dalgliesh legde bij de prijsuitreiking uit waarom de dicteewedstrijd wordt georgani- seerd: “We vinden het belangrijk dat kinderen hun talenten ontwikkelen. Dat kunnen we onder meer stimuleren door wedstrijden zoals een dictee te organiseren. Op een leuke manier kan je tegen elkaar strijden en laten zien dat je je best doet. In veel landen mogen of kunnen kinderen niet naar school. We leven hier in een bevoorrechte positie. Je mag hier leren én je moet ook leren zodat je later voor jezelf en je gezin kan zorgen. Houd dat voor ogen en weet dat jullie alles kunnen bereiken wat jullie willen.”


Morris van der Hulst, Muriël Dalgliesh, Judithe Maarsman, Shoumara Rietdijk. 
Met één, twee en drie fouten op de 1ste, 2de en 3de plaats.


Tijdens het nakijken van de dictees treed rapper Winne op. 
©2013 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: