maandag 8 april 2013

Eitje, van moeder op zoon…


Amsterdam Zuidoost - voor Miss Mundo - Tradities die van moeder op dochter gaan, veranderen soms een beetje. Zoals samen paaseieren kleuren zoals mijn oma dat deed. Geheid dat zij het weer van haar moeder had geleerd die het weer van haar moeder leerde. En mijn oma die het dus mijn moeder leerde. En mijn moeder die het weer leerde aan haar dochter. En die dochter weer aan haar dochter, gaat zo maar door.

Met dit verschil dat de dochter van mijn moeder een zoon is. Dat ben ik. En ik het weer leer aan mijn zoontje, ook geen dochter. Van vader op zoon is dan de enige verandering in de traditie. Oh, naast dat de eieren nu op de elektrische kookplaat worden gekookt.

Een ander detail, mijn oma ging bijtijds naar de groenteboer om te vragen of hij uienschillen wilde bewaren zodat zij op tijd een ruime hoeveelheid bruine uienschillen had. Deze papa vergeet dat steeds te doen, bovendien weet hij  geen groenteboer die schillen zou willen bewaren. Deze papa zit dus nu met een grote stapel uien. Vandaar dat ik ga leren hoe ik uiensoep moet maken, mijn toevoeging aan de familietraditie. Enfin.

Je neem een ui. Pakt het ei in met behulp van een katoenen doekje. Oude t-shirts, kussenslopen, lakens en theedoeken lenen zich er goed voor om verknipt te worden. Met een sluitstrip van een vuilniszak of een touwtje goed strak vastbinden en dan de eieren hard koken. Goed laten schrikken, afgieten, doekje en uienschillen eraf halen. Met een beetje olie insmeren en je hebt een kom mooi gekleurde eieren. Voor het ontbijt, lunch en avondmaaltijd.

Bij het nuttigen ‘eitje-tik’ spelen. Je daagt een tafelgenoot uit. Eén houdt zijn ei vast. De ander tikt met zijn ei op die van de ander. Wiens ei breekt, heeft verloren. Alles hartstikke simpel. Een leuke traditie van moeder op dochter. Of vader op zoon dus. Vrolijk Pasen.©2013 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: