vrijdag 28 december 2012

10 jaar Untold - Eternity


Amsterdam Zuidoost - Twee talen spreek ik niet terwijl het wel tot mijn erfgoed behoort. Fries en Estisch. Nooit geleerd van mijn vader respectievelijk grootmoeder. Dat vind ik jammer. De taal spreken zorgt dat een cultuur meer levend blijft. Weten waar je vandaan komt zorgt ervoor dat je je eigen wereld beter begrijpt. En daarmee ook een beter ijkpunt over waar je heen wenst te gaan. 

Van mijn vader kreeg ik veel mee over de Noord-Europese roots van mijn familie. Over Friesland en de strijd met de Hollanders en de Romeinen. Over de Brabantse bloedlijn van mijn opa. Over Estland, de exodus van 1944, de vlucht van mijn oma en dat de Russen één derde van de Estlandse bevolking afvoerde en uitmoordde. Het IJzeren Gordijn.

Op een verjaardag in mijn tienertijd gaf mijn vader mij een dik boek over de Surinaamse geschiedenis. Met de woorden: “Je weet waar jij vandaan komt. Je moet ook weten waar je vrienden vandaan komen want samen gaan jullie naar morgen.” Door wat ik van mijn vader leerde, heb ik mezelf geleerd om meer te weten te komen over de Antillen, Civil Rights Movement en Afrika in het geheel. Over het Christendom, Winti, Voodoo en de Islam.

Bij de geboorte van mijn zoon in Kameroen pluisde mijn vader ook deze geschiedenis en familie tak uit. Ik absorbeer nog steeds de handel en wandel van mijn en die van Jelle’s voorvaderen. Als Noord-Europese vader in uiterlijk en roots geef ik nu dit erfgoed door aan mijn zoon. Daarbij ook de kant van zijn moeder, zijn Afrikaanse roots. Hoe alles rijmt met de Surinaamse en de Antilliaanse roots. En hoe veel in hem samenkomt.  

Een organisatie zoals Untold doet mijn hart goed en helpt me bij dit karwei als vader. Samengevat door Jelle, mijn zoontje, die de hele show geweldig vond: “Is leuk!”

Auke
©2012 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: