donderdag 1 november 2012

De bonte avond - presentatie Kleurrijke Lijst

Raja Felgata, veel reuring, veel kleur, veel aandacht.

Amsterdam Zuidoost - Door Corine Bakker voor Miss Mundo - Maandag 29 oktober werd dan eindelijk de tweede Kleurrijke Lijst gelanceerd. Dat gebeurde in een bomvol MC Theater in een, letterlijk, bont gezelschap. Wat opviel is dat ook de media prominent aanwezig was, van Pownews tot aan de Volkskrant. Veel reuring, veel kleur, veel aandacht.

Niet alleen positieve aandacht lezen we in de media. Jan Roos van Pownews, vindt dat de kleurrijke dames beter kunnen zorgen dat ze op de Opzij-lijst terecht komen en niet in een eigen ‘ik ben anders’-hoekje blijven zitten. De Volkskrant schrijft over de aanvallen in de social media over de hokjesgeest die Felgata zou stimuleren in plaats van doorbreken met wéér een lijst.

Maar het punt is niet dat er weer een lijst is. Het punt is ook niet dat mensen zo graag anders willen zijn. Het punt is dat de wereld waarin we leven aan het veranderen is. Dat de blanke, mannelijke norm die nog vaak gehanteerd wordt, niet meer strookt met hoe de samenleving in elkaar zit. En dat er zo veel getalenteerde vrouwen (en mannen) zijn, die nog niet voor vol aangezien worden. En als je zegt dat de kleurrijke dames dus maar harder moeten werken om tot een lijstje te mogen toetreden, dan maak je een denkfout. Daarmee zeg je dat ze nog niet goed genoeg zijn om op zo’n lijst te staan. Maar er hoeft niet harder gewerkt te worden. Goed genoeg zijn al die vrouwen (en mannen) al lang. Het gaat er om dat de rest van Nederland dat ook gaat zien. Want als dat al zo zou zijn, dan zouden er al veel meer gekleurde lijsten zijn.

Ik zag op maandagavond de toekomst van Nederland. Een gemengde groep getalenteerde mensen uit letterlijk alle windstreken. En dat vind ik persoonlijk een mooi gegeven. Zoals Raja Felgata in haar toespraak zei: ‘ik heb vanavond het mooiste uitzicht van Amsterdam’.

De lijst

In juni schreef ik al over deze lijst en ik nomineerde vier vrouwen die wat Miss Mundo betreft zeker op die lijst thuishoren. Ik ben blij te zien dat twee ervan een plekje hebben: actrice Elvan Akyldiz en zangeres Ntjam Rosie. Wat verder opvalt aan deze editie is dat er ook een mannelijke lijst is met onder andere de overleden Anil Ramdas, politiek verslaggever Frits Wester en Nasrin Dchar, die als eerste Nederlands-Marokkaanse acteur de Gouden Kalf won in 2011. Kortom, sta je op de lijst, dan bevind je je in goed gezelschap.

We hebben een kleine impressie van de kleurrijke topvrouwen die aan het woord kwamen:

Soundos die er klaar mee is nog in de Marokkanenbak te zitten
in plaats van in de bak met getalenteerde comedians.
Hedy D’Ancona die het feit dat Nederland in Brussel tegen het vrouwenquota stemde,
bewijs vindt van de achterlijkheid van ons land. 
Monique Samuel die ons er nog even op wijst dat tweederde van de besluitvormers in Nederland man is.
En dat achter een sterke vrouw ook een vrouw kan staan. ©2012 Tekst: Corine Bakker en foto's Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: