vrijdag 26 oktober 2012

'Ali…' en het correct spellen van namen
Amsterdam Zuidoost - Op de Encyclopedie voor Reclame en Marketing boeken in de kast staat VanderHoek. Zo schreef mijn vader, Jan Wolter VanderHoek, zijn achternaam. Zo schrijf ik het ook. Dit om te voorkomen dat het ‘Van Hoek’, ‘De Hoek’, ‘Den Hoek’, ‘v/d Hoek’ etc wordt. Het is ‘Van der Hoek’ met de Friese naamval. De andere versies zijn de Hollandse variant. (Dat is ook mijn fittie met mensen die hiphop ipv Hip Hop schrijven). 

Mensen zijn nogal eens slordig met namen. En juist door het moeilijker te maken wordt het standaard vaker juist geschreven: VanderHoek. Aan elkaar met hoofdletter V en H. Internationaal ook handig, geen gedonder met tussen voegsels en eens wat afwisseling in de alfabetische volgorde. Dan weer eens onder de ‘v’ maar meestal onder de ‘h’.

Hoe vaak komt het niet voor dat een naam gemakzuchtig wordt afgekort naar bijvoorbeeld ‘Ali’. Vooral als de naam zogenaamd een moeilijke ‘buitenlandse’ naam is. Nee. Leer eerst een naam goed uitspreken en schrijven. Als je niet de moeite neemt dan respecteer je de persoon niet ten volste. Een afkorting doe je pas uit genegenheid en dus in een persoonlijke relatie. 

Om een lang verhaal kort te maken. Onder mijn e-mails, op mijn visitekaartjes, in de naam van mijn foto’s, onder mijn teksten, contracten en facturen. In al mijn communicatie staat Auke VanderHoek. Dan is het toch knap om mijn naam op twee verschillende manieren fout te spellen in één colofon. Das gewoon slordig en dom.   


©2012 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: