maandag 16 juli 2012

Metrosporen worden vervangenVoor de stadsdeelkrant - Het metrospoor tussen de stations Van der Madeweg en Gein wordt vervangen deze zomer. Dat gaat in drie periodes gebeuren waarbij maar één spoor in gebruik is en minder metro’s rijden. Of beide sporen tegelijk worden aangepakt en daardoor helemaal geen metro’s maar pendelbussen rijden. Het GVB probeert de overlast voor reizigers zoveel mogelijk te beperken. Op de site van het GVB is precies te volgen wanneer wat gebeurt.

De Oostlijn tussen Weesperplein en Gaasperplas/Holendrecht is al 35 jaar, sinds 1977 in gebruik. In het oorspronkelijke Plan Stadspoor uit 1968 was het de bedoeling dat de metro bij het Centraal Station zou doorrijden naar Osdorp. De huidige metrolijn is het oostelijke deel. Na al die jaren kronkelt de oude rails en is het spoorbed verzakt. Hierdoor schudden de metro’s heen en weer en hangen onder de rails grote ijzersplinters die van de rails zijn afgesleten door de wrijving met de stalen wielen. Na het vervangen van het spoor zal de reiziger merken dat de metro’s minder schudden. En slijten de wielen van de metro minder wat weer geld bespaart in het onderhoud van de metrostellen.
De beperkte werkruimte is de grote uitdaging tijdens het vervangen. De metrosporen zijn ingesloten tussen treinsporen waar de treinen voorbij razen. Projectleider Massimo Parisi: “Het is als werken op een postzegel met geen ruimte om je kont te keren.” Alles wordt vervangen. De oude ballast wordt afgegraven en met nieuwe stenen uit een groene, CO2 neutraal, steengroeve uit Noorwegen vervangen. De oude houten bielzen worden vervangen door betonnen dwarsliggers die zijn gemaakt in de fabrieken van Strukton in Utrecht. Op de Floriade van 1972 in Rotterdam werd de spoorbielzen als hip element voor in de tuin geïntroduceerd. Dat mag niet meer. Omdat ze vol zitten met smeerolie van de metrostellen moeten ze worden gerecycled en worden ze afgevoerd naar erkende verwerkingsbedrijven. 
Auke VanderHoek©2012 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: