vrijdag 11 mei 2012

Weer opstaan en verder gaan, MaDi helpt


Amstrdam Zuidoost - Voor de stadsdeelkrant - “Zet de schaamte opzij, schaamte heeft nog nooit iemand gered. Als je problemen hebt, heb je problemen. Klaar! Iedereen valt wel eens. De kunst is dat aan te pakken en weer op te staan,” zegt MaDi directrice dr. Jurenne Hooi. MaDi, staat voor Maatschappelijke Dienstverlening, helpt mensen in Diemen en Zuidoost meer grip te krijgen op hun leven. En daarmee hun zelfredzaamheid te vergoten in de maatschappij. 
Z0 helpen ze jongeren, alleenstaanden en families bij het overzicht krijgen over hun geldzaken en bij het afbetalen van schulden. Wanneer moet je hulp vragen voor schuldsanering? Jurenne: “Als je de eerste brief krijgt van een deurwaarde en denkt ‘dit kan ik niet betalen’ dan moet je meteen naar ons toe komen. Mensen wachten veel te lang met het inroepen van hulp. We zien dat mensen schulden gaan negeren en de post niet meer openmaken. En pas hier komen bij dreiging van uitzetting en beslagleggingen. Dat is dan eigenlijk te laat.”
De meeste schulden worden veroorzaakt door te veel te kopen. Merkkleding, scooters, telefoons en auto’s. Het is een algemeen erkend probleem. ‘Koop alleen wat je nodig hebt en niet wat je wilt’ blijkt keer op keer een dure les. Het komt in heel Nederland voor, ongeacht kleur, nationaliteit of opleidingsniveau. Het valt wel op dat mensen die in de financiële problemen zitten vaak dezelfde kenmerken hebben. Jurenne: “Men verwacht een zelfredzaamheid van het volk. Maar om alles te begrijpen moet je wel minstens HBO denkniveau hebben. Juist mensen met het minste geld moeten de beste financiële skills hebben. Daarin zit een mismatch.”
Het al lastig genoeg om daar weer uit te komen. Bij MaDi zien ze ook veel jongeren een valse start maken. Jurenne: “Tieners die eerst een baby krijgen, dan een huis en daarna werk. Ze leven van Z naar A ipv van andersom. Ze moeten ze zich eerst concentreren op hun loopbaan, dan hun huis verdienen en dan pas een gezin stichten.” Het MaDI is er om te helpen. Maar jij moet op tijd door hebben dat je hulp nodig hebt. Jurenne: “Iedereen valt. Het gaat om weer op te staan en door te kunnen gaan met je leven. Stap over de schaamte heen en vraag om hulp als je die nodig hebt.”
WIl je meer weten of heb je hulp nodig: 
Kijk op de site http://www.madizo.nl/
Of loop er eens naar binnen op de Karspeldreef 1009


©2012 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: