vrijdag 18 mei 2012

Optimisten dobberen weer op de GaasperplasBas loopt stage als zeil instructeur: 
“Ik krijg betaald om ze leren zeilen en ze zeilen niet goed.” 

Amsterdam Zuidoost - Gaasperplas - Donderdagavond 17 mei tussen 18.00 en 20.00 uur krijgen de ‘beginners’ hun eerste zeilles bij Zeilvereniging Gaasperplas. De bootjes waarin ze les krijgen heten een ‘Optimist’. De kinderen krijgen eerst uitgelegd wat ze dadelijk moeten doen op het water. Daarna leren ze hoe ze de boot moeten optuigen met zeil, roer en zwaard. En na het zeilen ook hoe alles netjes op te bergen. 
De tiener Bas Boschman zit zelf in de groep die ook met wedstrijdzeilen meedoet en loopt stage bij de vereniging. Hij helpt mee bij het les te geven aan de klassen voor beginners. Als alle kinderen in een kluitje op het water dobberen, er staat bijna geen wind, raakt hij enigszins in paniek. Bas: “Ze kunnen er niks van. Dit gaat fout! Ze zeilen niet.” En verontrust legt hij uit aan zijn broertje: “Ik krijg betaald om ze te leren zeilen en ze zeilen niet goed.” 

De uitleg dat deze kinderen voor het eerst alleen in een zeilbootje zitten -de bootjes heten niet voor niks Optimist- en het dus logisch is dat ze niet meteen goed zeilen en dat hijzelf hen juist gaat leren om goed te zeilen in de komende weken, neemt de paniek weg. En de logische redenering dat als ze meteen goed konden zeilen Bas geen baantje c.q. stage meer zou hebben, brengt hem wat bij over de werking van de economie. Bas: “Ooh…” .


Meer informatie:
http://www.zeilvereniging-gaasperplas.nl/

 


©2012 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: