dinsdag 6 maart 2012

Het is een big deal: zakelijk netwerken


BNI-BAZ: aken doen bij het ontbijt, heel gefocust
elkaar helpen aan nieuwe klanten

Amsterdam Zuidoost - voor Zuidoost.Amsterdam.nl - Op de hoek van de straat je ‘hossel’ doen of in de directiekamers van de grote kantoren de ‘big deals’ sluiten. Het uiterlijk en de omgang mogen dan verschillen maar de basis is dezelfde. Ondernemen is een moeilijk spel van ‘vraag en aanbod’. Heb jij iets waar vraag naar is en weet de klant je te vinden? Voor ondernemers is het heel belangrijk om de juiste mensen te kennen.

Stadsdeel Zuidoost biedt met de Ondernemershuis master-classes ondersteuning aan zowel ondernemers die al jaren aan de weg timmeren als aan hen die net één of twee jaar geleden zijn begonnen. De master classes zijn gratis en alleen voor de serieuze ondernemers uit Zuidoost die zichzelf willen verbeteren. Marcel La Rose: “De kleine zelfstandigen zijn de motor van de economie die ons door de crisis moeten en zullen trekken. Daarom doen we er alles aan om hen sterker te maken.” Bij de master classes wordt er ook nadruk gelegd op het belang van netwerken. Vroeger kwamen de klanten bijna vanzelf naar je toe. Nu moet je erop uit en naar je klanten zoeken en voor elke klant knokken. Een goede internetsite is als etalage natuurlijk belangrijk om te zorgen dat potentiële klanten je kunnen vinden. Netwerksites zoals Facebook en LinkedIn zijn belangrijk om je te kunnen profileren. Maar er gaat niets boven een warme aanbeveling bij een potentiële klant van iemand die jou persoonlijk kent. Dus stroop je mouwen op, pak een stapel visitekaartjes, zorg dat je jouw ‘elevator pitch’ kan dromen en ga erop uit: ga netwerken.
Heel gastvrij
In Zuidoost zijn diverse mogelijkheden om dat te doen. Waaronder de twee professionele netwerken, de VaZo en BNI-BAZ. De VaZo is de bedrijvenvereniging van Zuidoost. Met 450 leden een van de grootste ondernemersverenigingen van Amsterdam. Directeur van de VaZo, Huib van Santen: “Wij komen op voor de belangen van de ondernemers en bedrijven. We zetten ons in voor een mooie en veilige werkomgeving. En we zorgen ook voor een netwerk zodat ondernemers elkaar leren ken- nen. Als je elkaar kent, kun je ook zaken met elkaar doen. We hebben éénmaal per maand een borrel en soms een ontbijt. En we hebben onze eigen golfsociëteit. Iedere onderne- mer is welkom bij de VaZo. We zijn heel gastvrij, dat is een ‘unique selling point’. We letten erop dat leden elkaar ontmoeten bij onze bijeenkomsten. Dat ze niet alleen staan maar worden aangesproken door andere leden. We hebben elke maand zo’n 102 mannen en vrouwen bij de borrel. Ik geloof heel erg in mensen aan elkaar te ver- binden. Veel meer nog dan vroeger richt men zich nu op service en kwaliteit.”
Huib van Santen van de VaZo en Herbert Denk van BNI-BAZ

Zaken doen bij het ontbijt
BNI-BAZ is de verkorte naam voor Business Network International- Business Amsterdam Zuidoost. Elke woensdagochtend vroeg, kwart voor zeven, komt een groep van ongeveer 25 ondernemers samen in het Regardz Planetarium. Daar ontbijten ze met elkaar. Het is gezellig en leuk maar zaken doen staat duidelijk voorop. Herbert Denk van BNI: “Elk lid presenteert in zestig seconden zijn of haar ‘elevator pitch’. En vertelt naar wie hij of zij op zoek is die week. Iedereen kijkt in zijn eigen netwerk of hij een bedrijf of persoon kent waarmee een ander lid zaken kan doen. We zijn heel gefocust op zoek naar waar we elkaar kunnen helpen. We zijn een verkoop- team van 25 man voor elk lid. Je gaat bij ons elke week, na het ontbijt, met een hoop nieuwe energie weer weg. Het motto van BNI-BAZ is dan ook ‘givers gain’, geven loont. Jij helpt de anderen, de anderen helpen jou. BNI- BAZ is duidelijk bedoeld voor onder- nemers die hun marketing willen ver- beteren door te netwerken. Wil je eens mee ontbijten, laat jezelf uitnodi- gen door een lid en schuif aan.” Of doe mee aan de master classes van het Ondernemershuis. Per week mogen twee deelnemers aanschuiven bij het BNI-BAZ ontbijt.
Persoonlijke aandacht
Het Smart-Business center aan de Daalwijkdreef 47 biedt haar klanten ook een netwerk. Berthy Blom: “In de eerste plaats zijn we een business cen- ter. We faciliteren kantooroplossingen zodat onze klanten kunnen doen waar ze goed in zijn. Van flex-werkplekken, het huren van een bureau met stoel tot en met full-service ingerichte kantoorkamers. Maar we zorgen ook voor een zakelijk netwerk, dat al onze klanten elkaar kennen en weten wat ze voor elkaar kunnen betekenen. We organiseren interessante workshops, lezingen en borrels. Waar onze klanten ook hun klanten mee naar toe kunnen nemen. We hebben een heel divers klantenbestand. Van cultureel- sociale tot en met internationale bedrijven. En we hebben veel ZZP-ers (zelfstandige zonder personeel, red.). Het zijn allemaal bedrijven waar onze bedrijfsfilosofie bij aansluit: persoonlijke aandacht. We weten wat iedereen leuk en prettig vindt. We hebben een vast professioneel team dat de klanten kent en zij kennen ons. We bieden onwijs mooie kantoorruimtes en een lounge. Dat allemaal, zo’n huisvesting, kan je als starter of ZZP-er niet zelf voor elkaar krijgen.”
©2011 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: