donderdag 8 maart 2012

Bijlmer en meer, mijn rijkdom


Redactie Edumbe, vanuit een dorp de wereld over.

Een man uit de Bijlmer, vader in de gemeenschap - Dagelijks Bijlmer en meer, elke keer mag ik weer horen dat ik weg moet uit de Bijlmer omdat het leven zich hier niet afspeelt. Wiens leven? Ik leef hier, woon hier, werk hier. Mijn leven wordt hier geboren, gaat hier dood en is hier op doorreis. De woorden worden niet gehoord dat men hier ook gelukkig leeft. Met familie en vrienden. Met rust en tories. Zoals bezongen in het volkslied: Het Beste Belooft. 

Elke keer weer mag ik horen dat ik weg moet van mijn tafel omdat het te min zou zijn. Bord oppakken en mag ik wel aanzitten aan de andere tafel. Maar meepraten, meedoen is een tweede. Laat staan dat er geluisterd wordt. Altijd weer de eerste vraag ‘is het niet eng of onveilig?’ nog voordat ik zit.
Leef en laat leven, geef ik een glimlach. Draai ik me om en ga weer zitten aan de eigen tafel. Waar mijn broodje een Broodje Met is. Vol met wereldse verhalen en gerechten, mannen en vrouwen, kinderen en ouderen. Hier wordt geleefd. En zijn we Indonesisch Doof, dat wilt zeggen: we horen je wel, maar we negeren je. Je spreekt maar zegt niks wat goed is voor ons belang. 
In mijn Bijlmer heb ik de ArenA, Heineken Music Hall, Pathé, Ziggo Dome, Ikea, Bijlmer Parktheater en het Park met Zuidoost United en op elk veld in de wijk een team uit de Africa Cup. Heb ik het CBK en Eetcafé 100% Zuidoost, NoLIMIT, Bagels & Beans. Heb ik werelds cricket op de wereldse markten. Heb ik mijn eigen politiek van de VVD tot en met de SP en is mijn straat Zwarte Piet vrij. Hier heb ik het New Urban Collective om met trots op te kijken.
Mijn eigen Groene Hart en een vol rood hart met liefde. Het leven is hier hard en zacht. Heb ik wat me lief is, heb ik mijn werk. Heb ik mijn Gaasperplas. In de Bijlmer heb ik mijn leven en mijn leven is mij niet te min. Het is mij, mijn rijkdom. Hier in mijn dorp is het mijn wereld en de wereld over.
Auke
PS: Je bent welkom en kan gratis parkeren. En nee, de Bijlmer Bajes heet Penitentiaire Inrichting Over Amstel en staat in Oost.

©2011 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: