vrijdag 17 februari 2012

Ouderwets mooi voetbal


Livio Leetz, Mervin Groenhart, Alvino Sedoc en
Patrick Marits (v.l.n.r.) laten altijd mooi voetbal zien
Voor Zuidoost.Amsterdam.nl - Het veteranen team van Zuidoost United - Je weet nooit wat het gaat worden, het gaat zoals het balletje rolt. “Gaan we verliezen, gelijkspelen, winnen?,” vraagt Mervin. Het Veteranenteam bestaat uit spelers van boven de 35 jaar die nog graag op wedstrijdniveau willen voetballen. Patrick: “Het is en blijft voetbal. Het gaat om winnen. De benaming is anders en, oké, het tempo ligt wat lager.” De thuiswedstrijden van Veteranenteam van Zuidoost United zijn altijd op zaterdag om drie uur ‘s middags.


In het clubhuis in het Bijlmer Sportpark zitten we aan tafel met de mannen Alvino Sedoc, Mervin Groenhart, Livio Leetz en Patrick Marits. Onderwerp van gesprek is het Veteranenteam van de voetbalvereniging Zuidoost United. Zelf zijn ze niet meer zo nieuw, allemaal op middelbare leeftijd. Toch spreken ze over elkaar als de jongens. Patrick: “Voetballen om het hoogste niveau te bereiken doe je tot een bepaalde leeftijd. Totdat je spieren niet meer kunnen. Wat doe je dan? Stop je of ga je met vrienden door in een nieuw team? Dan ben je ook weer met jongens die je van vroeger kent, die nog plezier hebben in het spelletje. Ondanks dat we dan veteranen zijn, proberen we toch op hoog niveau te spelen. ” Mervin: “We zijn het veteranenteam van Zuidoost United en zitten in een elitepoule met Ajax. Wij willen de beste en natuurlijk beter zijn dan Ajax. Ook voor het publiek is dat leuk. In onze poule spelen we heel aantrekkelijk voetbal.”
Wat is het doel?
Livio: “We gaan ervoor om op hoog niveau te spelen. Voor het sportieve en de wedstrijddrang. We vinden het belangrijk dat we prestatiegericht zijn. Bij andere Veteranenteams, de doorsnee, om het even ongenuanceerd te zeggen, gaat het om het balletje trappen en de derde helft: het biertje drinken in de kantine na afloop. Wij trainen niet meer zo fanatiek als vroeger, niet meer driemaal, maar éénmaal per week.” Mervin: “We zijn een club binnen de club Zuidoost United. We hebben een eigen trainer en fysiotherapeut. En ook niet onbelangrijk, we hebben jongens in de ploeg die zelfstandig ondernemer zijn en weten hoe alles strak te organiseren en voor sponsoren te zorgen.” Patrick: “Het doel is ook om een stuk saamhorigheid te hebben, beetje tegen de bal schoppen, om op zaterdag toch leuk voetbal te kunnen spelen en met plezier je leven te leiden.” Alvino: “Ik trap dan geen balletje maar ik doe dus de fysiotherapie. Ik ben professioneel masseur. Het hele team draait op vrijwilligers.” Livio: “We hebben alles van de grond af opgebouwd en zijn nu nog aan het bouwen. We zijn nog een boompje maar we groeien uit tot een grote beuk.”
Is het team goed voor netwerken en als rolmodel? 
Mervin: “Ja, veel jongens van ons zijn ondernemer. Of vertegenwoordigen een bedrijf.” Patrick: “Netwerken doe je zodra je de deur uitgaat. Daar ben je bewust en onbewust al mee bezig. Je kan altijd wel weer iemand tegenkomen die je zakelijk weer verder helpt. Het draait hier natuurlijk wel om voetbal, een stuk ontspanning, met daarom heen een stuk gezelligheid. Maar je leert ook weer nieuwe mensen kennen.” Alvino: “En inderdaad, voor de jongeren en jong volwassen in de hele club zijn we ook een rolmodel.” Livio: “Het is ook leuk om te zien dat wat wij als team doen en neerzetten begint op te vallen. We merken dat anderen zeggen: ‘He, dit is goed georganiseerd.’ Dat mensen komen kijken en denken ‘hé, daar staat wat op het veld.’ Dat is ook leuk voor de club.”
Wat is nou zo mooi aan voetbal?
Patrick: “Er zijn tal van sporten, ook teamsporten. Het mooie van voetbal is om tegen de bal te schoppen. Maar ook om daar dan iets mee te doen via het team en de techniek. En het is een stuk ontspanning.” Livio: “Waar je naartoe leeft. Door de week denken: zaterdag lekker voetballen.” Patrick: “Het geeft een voldaan gevoel. Bijvoorbeeld, we hadden tegen Zwanenburg gevoetbald. Dat is een goede ploeg. We kwamen steeds ach- ter maar ook steeds terug en uiteindelijk hebben we gewonnen. Dat hebben we als team gepresteerd. Dat geeft een goed gevoel. En natuurlijk ook de derde helft, het biertje in de kantine na afloop, is heel belangrijk.” Mervin: “Het is ook de onzekerheid die je hebt. Je weet nooit hoe het balletje zal rollen. Wat gaat het worden? Gaan we winnen of verliezen. Het is de onvoorspelbaarheid in het spel. Zoveel factoren hebben er invloed op.” Mervin: “We hebben hier 2-2 gespeeld tegen Ajax!” Patrick: “Iemand die bij ons langs de lijn staat ziet altijd wel mooi voetbal. Mooie goals, de strijd om de wedstrijd te winnen. Leuke sfeer, de kinderen, en soms ook de ‘voetbalvrouwen’.”
Auke VanderHoek
©2011 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: