maandag 20 februari 2012

Ondernemers uit de Poort aan het woord


“Aangezien ik nogal lang ben noemen ze me
ook wel de schoenenreus”, vertelt Peter lachend.
Uit het archief, voor de stadsdeelkrant Zuidoost.Amsterdam.nl - Stadsdeelkrant - De Amsterdamse Poort, gebouwd in 1986, is in 25 jaar tijd uitgegroeid tot het stadshart van Zuidoost. En het hart klopt! Het winkeleiland in het midden is grondig gerenoveerd. De plannen om de Arena Boulevard door te trekken de Amsterdamse Poort in liggen klaar. Het bruist van het leven en de handel. In gesprek met vier succesvolle winkeliers.
Vorig jaar namen Ivo Donkersloot en zijn zakelijke partner Boekhandel Schippers over. Een eigen boekwinkel was altijd een droom van hen. “Dan kan je blijven dromen. Of het gewoon proberen en zien waar het schip strandt. Of we succesvol zijn, moet nog blijken. Maar we zijn in ieder geval begonnen,” vertelt Ivo. Hoe kwam hij in de Amsterdamse Poort terecht? Ivo: “Eerst zochten we binnen de ring A10 naar een boekhandel om over te nemen. Klonk logisch omdat we zelf ook binnen de ring wonen.” 
Boekhandel Barends en Donkersloot heeft een
groot assortiment Surinaamse en Antilliaanse boeken

Maar ze konden niet vinden wat ze wilden. Ivo: “Ik kreeg een tip dat deze winkel te koop stond. Zijn we hier gaan kijken en ontdekten we een heel leuk gezellig winkelcentrum.” Surinaamse en Antilliaanse boeken Boekhandel Barend en Donkervoort heeft een groot assortiment Surinaamse en Antilliaanse boeken. Daarmee onderscheidt het zich van andere boekwinkels in Amsterdam. “Ik ken geen andere winkel met zo’n aanbod als deze. Ja, twee winkels in Rotterdam.”

25 jaar op dezelfde plek
Patrick Spaander van Ringfoto De Boer zag de Amsterdamse Poort gebouwd worden. Patrick: “Mijn vader nam mij mee en liet me zien waar de nieuwe winkel zou komen. In 1994 heb ik samen met mijn vrouw de winkel van mijn vader overgenomen.” Het was een moeilijke tijd voor de fotohandel. Via internet werd alles goedkoper verkocht dan in een winkel. En met de digitale camera’s kochten klanten ook geen filmrolletjes meer die ontwikkeld moesten worden. De oude ontwikkelmachines werden verkocht en verscheept naar Ghana. 
Patrick: “Vier jaar geleden besloten we om een machine voor het afdrukken van digitale foto’s neer te zetten. Die staat nu midden in de winkel.” Patrick: “We geven service en kwaliteit. En dat is een succes. We maken goede fotoafdrukken. Klaar terwijl je wacht. Ook hele grote vergrotingen en op canvas. We lijsten het ook meteen in als de klant dat wil. En we zijn al 25 jaar hofleverancier van officiële pasfoto’s voor het stadsdeelkantoor,” vertelt Patrick trots.
Patrick: “We geven service en kwaliteit. En dat is een succes. 
We maken goede fotoafdrukken.

Straatfotografen
Zijn winkel is ook een thuis voor een typisch Afrikaans tafereel: de straatfotograaf. Zij maken op straat, bij feesten en kerkdiensten op verzoek een portretfoto. De foto verkopen ze aan hun klanten bij het volgende feest. Of op het kleine Bijlmerplein waar de klanten hen meestal kunnen vinden bij de houten bankjes. 
Ze drukken hun foto’s af bij Patrick. In zijn winkel staat een lange tafel waar ze regelmatig op hun laptops de foto’s bewerken. Onder en tegen de tafel staan hun koffers vol stapels foto’s. Patrick: “Ik heb een goede relatie met hen opgebouwd. Ze kunnen me altijd bellen als ze technische problemen hebben. Ze weten dat ik eerlijk ben. Dat is ook het fijne van de Amsterdamse Poort: dat je eerlijk kan zijn. Je mag zeggen wat je op je hart hebt.”
Gehecht aan de buurt
Peter Scholten van Nelson Schoenen verkoopt al schoenen sinds het begin van de Amsterdamse Poort. “Aangezien ik nogal lang ben noemen ze me ook wel de schoenenreus”, vertelt Peter lachend. “Bij de bouw van het winkelcentrum kwam ik hierheen. Het was commercieel aantrekkelijk. Nu ben ik ondertussen echt gehecht aan de buurt.
De culturen, de diversiteit, het leven. Ik wil hier niet meer weg. Ik ken mijn klanten, de mensen en wat ze zoeken. Zo bepaal ik mijn aanbod. Je moet brengen wat de mensen willen. Zoals de winkel hier is, moet je het niet in Maastricht of Eindhoven neerzetten en andersom. Dat werkt niet.”

Richard. “Klanten komen voor de service en de aandacht.”
Vierde winkel
Richard Ronkes heeft zijn winkels naar zijn zoon vernoemd: Ricardo. Hij heeft eind vorig jaar zijn nieuwste winkel: Moda di Ricardo voor zakelijke en modieuze kleding geopend. De andere Moda di Ricardo is voor jeans en casual kleding. Voor de dames heeft hij de winkel Donna di Ricardo. Richard: “Ik begon in de Shopperhal met Franci Fashion. En heb nu in totaal vier winkels in de Poort.”
Achter je product staan
“De bedrijfsleiders bepalen zelf wat we inkopen. Zo zorg ik ervoor dat ze achter ons product staan. Als je achter je product staat, kan je het goed verkopen en de klanten helpen. Je moet niet te beroerd zijn om iemand te helpen, ook als je daar direct niks mee verdient,” vertelt Richard. “Klanten komen voor de service en de aandacht.” Samen met zijn zoon staat hij trots achter de toonbank. Richard: “Wat ik zelf graag zou willen zien in de Poort? Een groot warenhuis zoals de Bijenkorf of een V&D.”


©2011 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

3 opmerkingen:

Anoniem zei

ik vind moda de ricardo een winkel van uitzonderlijk hoog niveau wat duidt op een duidelijke werksfeer waarin elke mederwerker tot zijn volledige recht komt , desondanks vind ik de winkel zelf kwa uiterlijk niet helemaal in orde de mensen die hier naar binnen stappen zijn opzoek naar de buitenaardse ervaring van het bedrijfsleven. met dank aan ricardo ronkes
groetjes van de amsib

Anoniem zei

ik ben het niet eens met eerdere uitlatingen op dit educatieve bericht over de amsterdamse poort en over de winkel moda de ricardo

groetjes richard ronkes

Anoniem zei

richard gedraag je nou eens als een volwassen vent man. echte ondernemers werken volgens de volgende regels
respond instead of react

groetjes van gabriel marras
studycounsler at amsib