maandag 24 oktober 2011

Foto's van de Bijlmerrampherdenking 2011


Amsterdam Zuidoost - Kruitberg - “Going down, going down, copied? Going down.” Het zijn de laatste woorden van gezagsvoerder Itzak Fuks van El Al 1862. Het was 17:35:27 op 4 oktober 1992: een vrachtvliegtuig stortte neer op Kruitberg. De Bijlmerramp is een feit. 
Nu, negentien jaar later, hebben nabestaanden nog steeds behoefte om uitdrukking te geven aan hun verdriet. Gregory Wiebers legt, voordat de herdenkingsbijeenkomst begint, een bloemetje neer en gaat meteen weer weg. Gregory: “Het wordt me te veel.”
Carel Boer was destijds reddingswerker: “Ik was het die de twee kinderen in het tunneltje vond.” (Graciëlla en Guillermo Truiderman, red.) Na de officiële ceremonie neemt hij het woord en houdt een toespraak tegenover ‘De boom die alles zag’. Hij spreekt luid zijn verontwaardiging uit over het ontbreken van de brandweer. Vele brandweerlieden hebben destijds in de gevaarlijke puinhopen gestaan om mensen te redden en slachtoffers te bergen. Carel is ook boos dat hij niet de kans kreeg om te spreken tijdens de ceremonie. Carel: “Daarom doe ik het maar zo.” Hij krijgt veel bijval uit het publiek.
©2011 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: