vrijdag 19 augustus 2011

So many stinking white people that love Hip Hop

Hip Hop Kemp 2011 - PMD
Hradec Králóve - Hip Hop Kemp 2011 - Je weet dat je pas echt rijk bent als je niet eens zover van huis bent en realiseert dat je eigen stront dagelijks doorspoelt met heel schoon en goed drinkwater. “I never saw that many stinking white people together that love Hip Hop”, zei een Amerikaanse artiest. 


Dat gezegd, en ik zal die uitspraak nog wel een paar keer herhalen. Inderdaad, lange tijd dat ik zoveel, bijna alleen maar blanken bij elkaar heb gezien. Ze houden van Hip Hop, en ja, veel stinken ook. De WC’s en de paar douches hier zijn niet echt, wat ik zou noemen, van ‘dat kan er mee door’. Ik als ‘professioneel’ zeikerd en schijterd -ik moet nogal vaak naar de wc- heb daar toch een gedegen kijk op.

Zes douches. Vooral heerlijk als meer bezoekers wakker zijn geworden en in de brandende zon in een lange rij op hun buurt wachten. Zes douches zonder gordijn in een container, ook zonder onderscheid tussen geslacht, voor paar honderd man. En, jawel,ook vele vrouwen. De mobiele toiletten, van het bedrijf Toi Toi, staan te bakken in de zon. Ze zien er niet uit alsof ze dagelijks worden schoongemaakt. Niet echt de plek waar, als je het al zou willen, iets in de WC pot zou willen laten vallen. Dat is dan echt vissen in de drek. De stank valt daar in tegen wel weer mee. De desinfecterende zeep werkt goed mits het niet op is.

Sean Strange met als back up PMD

Maar ma heeft me goed opgevoed, anders houdt mijn vrouw me wel bij de les, ordnung en reinheit must sein. Een 5 liter camping watertank en een 20 liter campingdouche zorgen ervoor dat deze jongen ‘s ochtends heerlijk schoon is. Gewassen en al. Yes! Ook door-de-dag-heen even een heerlijke verfrissing. Ben ik blij dat ik een grote auto heb waar van alle soorten gadgets in mee kunnen. Vanuit de brandende tent is te zien, terwijl ik dit schrijf, dat een flinke regenbui opkomst is. Mijn legerkistjes staan klaar in de auto. Legerkistjes doen het wat beter in festival modder dan Nike Air Max.

JPK aan het werk in de studio…
Het is dan wel essentieel om gadgets en andere essentiële items ook daadwerkelijk mee te nemen. Zoals onderbroeken. Netjes gestreken* had ik die klaar gelegd op de strijkplank. En vervolgens vergeten om ze in de koffer te doen. Niet slim. In de stad merkkleding onderbroeken gevonden voor hele-mooie-mannen-zoals-in-de-mode-bladen in-een-hippe-winkel. Dus verder gekeken en in een goed onderhouden oostblok-blokkendozen stijl buurtwinkelcentrum bij een Vietnamese dame 5 goede, degelijk, redelijk mooie boxers gehaald. Voor een prikkie. JPK: “Bij onderbroekenjacht op vakantie denk ik toch aan iets anders dan daadwerkelijk onderbroeken kopen. Wat een onderbroeken lol.” Wat het spel ook mag zijn, mijn ballen en kont, dwarrelen gewassen en schoon in heerlijk verse schone onderbroek rond. Dat is de shit.

Daarbij kom ik ook wel tot de ontdekking dat ik niet de beste festival-camping-gast ben. Ik trek het niet meer op zolang op mijn benen te staan en maar door te blijven te gaan. Als ik moe ben, wil ik rustig zitten en eigenlijk meestal ook gewoon slapen. DJ Tony Touch heb ik daardoor gemist. JPK heeft tot aan het ochtendgloren met Bufo de Nederlandse naam hoog gehouden door een aantal Slowaken te demonstreren hoe je een goede joint bouwt. Reports will follow, mag ik aannemen. Hij ligt nu dan ook nog flink zijn roes uit te slapen. Terwijl hij half slapend zijn slaapzak met het geluid van klittenband open doet herinner ik hem eraan: “Ritssluiting.” Een ‘Ooh ja’ en niet veel later, gesnurk volgt.

Frechlish Connection from London and JPK from Amsterdam
Tijdens het concert van Odd Future had ik een zeer interessant gesprek met onze Poolse buurman over de invloed van de Koude Oorlog en het IJzeren Gordijn op de ontwikkeling van Europa en Hip Hop zoals het hier beleeft wordt. In West-Europa denken we vaak dat voormalig Oost-Duitsland, Polen, Slowakije, Tsjechië het Oost-Europa is. Terwijl het dus Centraal-Europa is. Bij het verzetten van de mentale grenzen, gaat er een wereld voor je open. Met een klef cliché, bij deze, eindigen. Ondertussen stormt het.

*Als je kleding strijkt en goed opvouwt dan gaat er duidelijk meer in de koffer. Van mijn Oma geleerd. O.k. op de terugweg gaat het wat minder netjes.
©2011 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: