zaterdag 23 juli 2011

DJ Jane Doe on the road

DJ Jane Doe, Queen of he Dutch decks
België - Gent - Woensdag 20 juli - Op naar de Gentse Feesten waar DJ Jane Doe een gig heeft op Willem’s birthday bash: All Eyes On Hip Hop. En ik hou ze op de weg. Amsterdam-Utrecht-Breda-Antwerpen et voilà: Gent. De underground Hip Hop hits doen het goed op de dansvloer. Ook Tupac blijft bewijzen klassiek materiaal gemaakt te hebben. All around the world the same song.

Onderweg naar Gent twee rookpauzes en één keer tanken. Terwijl we van een koffie genieten en Jane een sigaret rookt kletsen we over de nieuwe stijl van inrichting van het tankstation ergens tussen Utrecht en Breda. Als een oude kruidenierswinkel uit oma’s tijd maar dan modern.


Ouderwetse gezelligheid teruggebracht in een moderne setting. De kassadame komt even naar buiten, ook ouderwets klantvriendelijk, om te vragen of we niet willen vergeten de tankbeurt te betalen. Dat was, eerlijk waar, ons helemaal ontgaan. Met ouderwetse schaamte betalen we.

We spreken onderweg over muziek en het leven. Of we beide de juiste keuzes maken. Hoe je komt tot wat je doet en of je dat goed doet. “Het is moeilijk natuurlijk. De keuzes tussen dat doen wat je wilt doen en wat je moet doen om de rekeningen te kunnen betalen,” zegt Jane.

Als we beide een vaste baan zouden hebben was het niet mogelijk om een gig midden in de nacht, midden in de week, midden in een ander land te doen. Om te kiezen voor de vrijheid om dit soort avonturen te ondernemen geef je aan de andere kant veel vrijheid weg. Het is werken voor elke cent die je kan verdienen.

In het donker de weg vinden in een vreemde stad is altijd een uitdaging. In Gent staan we verbaasd voor een verkeerslicht. Tegelijk groen en rood. Voor de zekerheid wachten we tot alleen het groene licht brand. Terwijl we de weg zoeken in een voor autoverkeer afgezet uitgaanscentrum vragen we ons af wat nou de clou was. Rare jongens.


White Cat is de plek om te zijn. Een grote kelder in de oude binnenstad. Warm en druk met pompende muziek en barmedwerkers. De mensen zijn vriendelijk en mooi. Vooral de vrouwen, althans vind ik. Jane let op andere dingen. Belgische biertjes worden vanuit de fles of glas genuttigd.

Voor het publiek is het feest. Ze kijken de dj’s letterlijk op de vingers. Volgen elke beweging. Bij Jane Doe reageren ze luid met goedkeuring op bijna elk nummer dat Jane in de mix gooit.


Voor ons is het werk. We genieten van het publiek. Ik twijfel of ik mijn meesterlijke charming skills in de strijd zal gooien om een fantastische indruk op één van de aantrekkelijke Belgische dames te maken. Nah, ik ben de bob en moe, ga dus niet drinken. En als ik al succes zou hebben, in een paar uur tijd ben ik toch weer weg.

Om 4 uur ‘s ochtends handelt Jane de zaken af, neemt nog een radio shout-out op en geeft toe aan een interview. Het publiek gaat door in een roes of gaat naar huis om hun roes uit te slapen. Wij lopen naar de auto, nuchter en moe. We stinken naar zweet en rook. En verheugen ons op douchen, in een bed te kunnen ploffen en slapen. Lang slapen.


De ochtend breekt aan boven de snelweg om Antwerpen. Het verkeersbord dat aangeeft hoe de ringweg verdeeld is in 1 (west) en 2 (oost) lijkt op een DJ’s koptelefoon. Onderweg zijn, naar huis, naar optredens, naar het werk, naar de muziek. Onderweg. Vermoeiend, slopend. Wat doen we onszelf toch weer aan? Het is de funk die roept. En het is de funk die altijd weer een verslavende voldoening geeft. En na de douche en een uurtje slapen weer de vraag oproept: Wanneer kunnen we weer?

Auke VanderHoek

Meer info:
http://www.facebook.com/event.php?eid=171269292936877
http://www.facebook.com/alleyesonhiphop?ref=ts&sk=wall

DJ Jane Doe
http://www.facebook.com/djjanedoe

AukeVanderHoek
http://www.facebook.com/auke.vanderhoek

©2011 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: