dinsdag 5 april 2011

I Too Sing op 10 april Bijlmerpark Theater


Amsterdam Zuidoost - persbericht - I Too Sing is een choreopoem gemaakt van verhalen uit levens van zwarte vrouwen. Verhalen die onder kleine kopjes in de krant staan, die we horen maar niet geloven, die soms nooit verteld dreigen te worden of alleen maar in het donker worden gefluisterd. Verhalen van liefde, pijn, kracht en hoop. I Too Singis te zien op 10 april om 15:00 uur in het Bijlmer Parktheater. De  première vond plaats tijdens het In The Picture Festival in maart.

Choreopoem

De choreopoem of het choreogedicht combineert dans, drama en poëzie. Deze theatervorm is in het leven geroepen door schrijfster en actrice Ntozake Shange die het, onder andere met haar meesterwerk for colored girls who have considered suicide/when the rainbow is enuf, een plek in onze harten, boekenkasten en theaterzalen gaf. I Too Sing laat zich vertellen via verhalen van verdriet, verliefdheden en venijn. Er wordt gesproken in ritmes, gedanst met woorden en gehoord met open ogen.

Verhalen uit het leven
Aan de basis van I Too Sing ligt de behoefte om verhalen uit de levens van zwarte vrouwen zichtbaar(der) te maken. De schrijvers van I Too Sing hebben verhalen verzameld en opgetekend, verhalen uit de levens van  vrouwen anno nu in de Bijlmer. Het gaat om belevenissen en gebeurtenissen die bijzonder zijn voor deze vrouwen. En omdat deze vrouwen, deze levens, deze ervaringen vaak niet zo goed zichtbaar zijn, niet goed hoorbaar, in deze maatschappij, wilde I Too Sing deze verhalen naar de oppervlakte halen middels interviews. Vervolgens zijn deze verhalen gebruikt als inspiratiebron voor de poëtische monologen en dialogen waar het stuk uit bestaat.

Regisseur en theatermaker Nadine Lavern, die onder andere het stuk Lumumbah-Bah! maakte, heeft in de afgelopen maanden met een cast van vier vrouwen gewerkt, die allen iets willen bijdragen aan het onderwerp van zwarte migranten vrouwen in een Westerse context, aan de vertolking van de verhalen.

De voertalen van I Too Sing zijn Engels en Nederlands, dit omdat zowel beide talen gebruikt worden door de vrouwen die geïnterviewd zijn, door de schrijvers, door de cast en de regisseur.

Concept: Babs Gons, Regie: Nadine Laverne, Teksten: Babs Gons en Simone Zeefuik
Spel: Zulile Blinker, Clara Opoku, Kitty Balker en Jeritza Toney
Wie, wat en waar:
Locatie: Bijlmerparktheater
Datum: 10 april 2011
Tijd: 15:00
Toegang: 7,50
Kaartjes reserveren via het Bijlmerparktheater 
www.bijlmerparktheater.nl
of 020-3113930 (tussen 14:00 - 16:00)


Geen opmerkingen: