woensdag 23 februari 2011

Kleiburg: Wel of niet?

Amsterdam Zuidoost - Edumbe - De discussie is nog gaande met wat te doen met de flat Kleiburg. Renoveren of slopen? Is het cultureel erfgoed of een lelijk betonnen gebouw? Het zal de laatste van de ‘honingraat hoogbouw Bijlmerflats’ die gesloopt zal worden. Of niet dus. GroenLinks organiseert een discussieavond op 18 maart in de Bonte Kraai en nodigt geïnteresseerde uit om mee te praten.

De huidige Woningcoöperatie Rochdale wilt van het gebouw af. Iedereen kan het kopen voor een euro. Let op: zitten nog al wat kosten, addertjes onder het gras, aan verbonden. Renovatie zou € 70 miljoen kosten en sloop 'slechts' € 10 miljoen.


Betonnen Jungle
De andere aanliggende overgebleven honingraatflats zijn onderdeel van de het ‘Bijlmer Museum’. De massaliteit van de honingraatflats en de letterlijke opstapeling van sociale problemen in de flats bezorgde de Bijlmermeer de bijnaam ‘betonnen jungle’.

Bijlmer Museum
Voorstanders vinden dat het gebouw behouden moet worden als onderdeel van het Bijlmer Museum. Tegenstanders vragen aan hen waar zij met hun gezin in willen wonen: in de flat of in de nieuwe laagbouw? De meeste oud-bewoners van de andere gesloopte flats die nu in de nieuwe laagbouw wonen zeggen voor geen goud meer in een flat te willen wonen.

Studentenstad?
Wat zou het beteken voor Zuidoost als alle woningen worden omgebouwd tot studentenwoningen? Daar is een groot tekort aan. Zou Zuidoost dan een levendige studentenstad worden? Of als het gesloopt zou worden, krijgen we dan achteraf spijt? Wat is wijsheid?

Discussie
Iedereen die wilt wordt door GroenLinks uitgenodigd om mee te praten op 18 maart in de Bonte Kraai, Kraaiennest 68. Tussen het Metrostation en het winkelcentrum en parkeergarage Kraaiennest. De avond begint om 19.00 uur.


©2011 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: