dinsdag 1 februari 2011

Al Jazeera terug op UPC


Amsterdam Zuidoost - Edumbe - Vorig jaar, op de dag van de persvrijheid, haalde UPC de nieuwszender Al Jazeera van de kabel. Persvoorlichter Ronald Sutmuller van UPC destijds: "De waardering van de klanten was te laag om Al Jazeera in het pakket te houden.” Nu met de revoluties in Noord-Afrika is het terug op kabel. Via kanaal 407 is Al Jazeera Engels weer te volgen. En toont het de vergissing van UPC aan.

CNN liet zien hoe belangrijk zij waren als onafhankelijke nieuwsnetwerk tijdens de Eerste Golf Oorlog. Nu is het de beurt aan Al Jazeera. “This has been an unprecedented month in Al Jazeera history. Transformational events in the Middle East have brought enormous demand for news about the region,” aldus Wadah Khanfar de ‘director general’ of the Al Jazeera Network in de Huffington Post.

Dicht bij huis
Ook in Amsterdam Zuidoost wordt met aandacht gekeken naar de beelden op de nieuwszenders. Gaat het de bevolking lukken om van de dictator af te komen en een democratisch gekozen overheidssysteem in te voeren? Het mag dan ver weg lijken, voor vele inwoners speelt het zich dicht bij huis af. Veel bewoners hebben familie en vrienden wonen in de landen die te zien zijn op TV.

Ongeduld en nieuwsgierig
De grote vraag: Welk land volgt? Sudan, Jordanië, Libië, Algerije, Gabon? Zal de bevolking van Kameroen de straat op durven te gaan om de dictator Paul Biya af te zetten? Alles is onzeker, de nieuwsgierigheid en ongeduld groeit.

De val van de muur
De gastspreker van het NOS Journaal sprak vandaag over ‘de val van de Arabische Muur’ als verwijzing naar de Berlijnse Muur. Het omvallen van die muur was het einde van bijna alle Communistische dictaturen in Centraal- en Oost-Europa. Met Wit-Rusland als laatst overgebleven dictatuur in Europa.

Hieronder het eerder verschenen artikel over UPC, destijds op Buurtleven.nl


UPC stopt Al Jazeera English

Kortnieuwsbericht - Amsterdam - UPC haalt Al Jazeera van de kabel. Op de internationale dag van de Pers Vrijheid, 3 mei, stopte UPC met het doorgeven van de nieuwszender Al Jazeera.

In het Arabisch
Voor de kijkers die willen blijven zien biedt UPC voor €10, p/maand extra een abonnement aan op een pakket met 6 Arabisch zenders. Inclusief Al Jazeera. In het Arabisch.

Beeldvorming
Dat de kabel exploitant deze internationale nieuwszender van de kabel haalt is zeer opmerkelijk. Om een goede beeldvorming te hebben over wat er gebeurt in de wereld is het belangrijk dat er diverse nieuwszenders beschikbaar zijn.

Waardering
Persvoorlichter Ronald Sutmuller van UPC: "De waardering van de klanten was te laag om Al Jazeera in het pakket te houden. Van losse klanten hebben we wel reacties ontvangen. Van zakelijke klanten hebben we nog geen reacties gehad.”  

Lastig
Op de vraag of het dan mogelijk is om de Engelstalige Al Jazeera via een ander pakket op de buis te krijgen antwoordt hij dat het uitermate lastig is om de zender weer terug te laten komen in een ander pakket. “We hebben afscheid van elkaar genomen.”

Rare aanbieding
En over de aanbieding om ter vervanging van de Engelstalige nieuwszender een abonnement te nemen op de Arabische talige versie zei hij: “Het is een rare aanbieding die we hebben gedaan.”  


©2011 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

1 opmerking:

Ze Moo zei

#AlJazeera ff 2 weken op #UPCdigital want daarna is er #vrede in 't #MiddenOosten aldus #UPC! ,)