zondag 23 januari 2011

Premiere Koningin van Paramaribo

Sarina Voorn speelt Maxi Linder

Amsterdam Zuidoost - Bijlmerparktheater - Publiek is enthousiast over het toneelstuk De Koningin Van Paramaribo. Het toneelstuk gaat over het levensverhaal van Maxi Linder. Ze was bemind en verafschuwd. Berucht en beroemd. Het stuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Clark Accord. Helaas kon de schrijver wegens ziekte niet aanwezig zijn. Sarina Voorn speelt indrukwekkend de vrouw die zoveel mannen wist te beroeren.

Maxi Linder was de bekendste hoer van Paramaribo. In een notendop: Ze werd door een familievriend, Oom Nelis, op haar dertiende verkracht. Speelde succesvol de hoer in de jaren dertig. Beroemd omdat ze een sigaar kon oproken tussen haar benen tot een gloeiende peuk overbleef. En als de mannen genoeg geld boden waren zij de, welwillende en lustige, sigaar.

13jarige Maxi huilt uit bij tante: verkracht door Oom Nelis
Gebrandmerkt door het leven
Ze werd in een concentratiekamp gezet tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Zodat de Amerikaanse soldaten geen geslachtsziektes bij haar konden opdoen. En voor het gemak werd ze ook even gebrandmerkt. Ze stierf eenzaam en arm. Maar met het geld dat ze verdiende heeft ze menig kind van een ander eten gegeven en naar school gestuurd.

Intiem rauw verhaal
De acteurs zetten haar leven uit één in een intieme setting. Met zes scènes behandelen ze de zeven hoofdzondes. Met daarbij veel muziek en dans. Of het de acteurs ook lukt, of is het Clark Accord gelukt in zijn boek, om de rauwheid uit haar levensverhaal te pakken en daarmee hun publiek de hardheid van haar leven te laten begrijpen en te laten voelen? Omdat te weten bezoek één van de voorstellingen en lees het boek.

Een bloemstuk voor Clark Accord, maar geen Clark
Info:
Voor data en plaats van komende voorstellingen kijk op dekoninginvanparamaribo.nl of www.sunshiptree.com
Boek: De koningin van Paramaribo, ISBN 90 5000 093 2


©2011 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 
www.sunshiptree.com

Geen opmerkingen: