maandag 10 januari 2011

Première De Koningin van ParamariboAmsterdam Zuidoost - persbericht - Première muziektheatervoorstelling De Koningin van Paramaribo 23 januari 2011 in het Bijlmer Parktheater. “De Koningin van Paramaribo” is de muziektheatervoorstelling die het levensverhaal vertelt van de bekendste prostituee van Suriname; de roemruchte Maxi Linder bekend in Paramaribo maar ook daar buiten.

Naast zeelieden en soldaten uit Nederland maakten ook anderen gretig gebruik van haar bijzondere kwaliteiten. ‘De hoge heren’ die het voor het zeggen hadden in Paramaribo, bleven ook naar haar terug komen. Maxi Linder was schaamteloos, had haar hart op de tong, extravagant, groothartig en was sociaal betrokken. Maar boven alles een ‘motyo’ in hart en nieren.

6 songs over 7 hoofdzonden
Als 15-jarige tiener zet Maxi Linder de bioscoop in Paramaribo op stelten en terroriseert ze haar omgeving. In de muziektheatervoorstelling komt alles aan bod: van haar hoogtijdagen in de jaren twintig en dertig toen de jazzmuziek in Paramaribo klonk tot aan de mishandelingen, verkrachtingen en berovingen door mannen die ervan uitgingen dat een prostituee geen rechten had. Een verhaal in 6 scènes, met songs over de 7 hoofdzonden. Veel dans met onder andere de beruchte Black Bottom dans begeleid door een ensemble en een soundtrack die ons terugbrengt naar het Suriname van 1920-1930.

Auteur Clark Accord
Clark Accord is de auteur van het boek De Koningin van Paramaribo maar daarnaast ook de schrijver van het gelijknamige toneelstuk dat 23 januari 2011 in première gaat. Clark Accord debuteerde tien jaar geleden met zijn roman De Koningin van Paramaribo en het boek werd al snel een bestseller met vele vertalingen en al meer dan 120.000 exemplaren verkocht.

Geen opmerkingen: