vrijdag 21 januari 2011

Opleukbeurt Kikkenstein


Amsterdam Zuidoost - Kikkenstein - De honingraatflat Kikkenstein heeft een opleukbeurt gekregen. Naast de flat zijn tuinbanken en bloembakken geplaatst. Op de muren diverse kunstwerken gehangen. Waaronder twee BuurtBerrys, buurtkinderen kunnen een boodschap met krijt opschrijven. Kunstenaar Aileen 'Mick La Rock' Middel maakte kunstwerken met typische Bijlmer uitdrukkingen zoal ‘sang’, ‘swa’ en ‘laterz’.

“Fietsend door de buurt kwam ik erachter dat Kikkenstein een groot grijs geheel is,” zegt flatbewoner en initiatiefnemer Henk van de Belt. Hij noemde het project Decor Kikkenstein. Bij de opening geeft stadsdeelraadlid Roy Ristie (D66-OZO) complimenten aan Henk voor zijn initiatief en het uitvoeren van het plan. Roy Ristie: “Jij, als bewoner, maakt de woonomgeving. Daarom ontvouwt de woonomgeving wat voor mensen er wonen.”

Onderste foto is gemaakt door Jelle
Jawel: hoor de nachtegaal
Bij de houten tuinbanken zijn geluiden te horen. Bij de ene de branding van de zee, bij de andere jungle geluiden en dan… Eindelijk, na veertig jaar is de nachtegaal te horen bij het eerste bankje. Henk: “Electronisch dan. En ook niet een echte nachtegaal. Tussen elf uur ‘s nachts en acht uur ‘s ochtends staan de geluiden uit.” In de reclame folder voor de nieuw te bouwen Bijlmermeer stond geschreven dat bewoners de nachtegaal konden horen zingen. Bewoners hoorde van alles, maar nooit een nachtegaal. Tot nu dus.

Anticiperen niet
Ik kreeg de kans van Rochdale om dit project te doen. Ik heb Kikkensteiners ook beter leren kennen: Ze anticiperen niet! Als alles af is en hangt dan inspireert het ze. En vinden ze het mooi. Maar een paar bewoners deden mee,” is wel een klacht die Henk uitspreekt. In het project is ruimte overgelaten voor bewoners die nu nog met ideeën aankomen.


Grote familie
Henk mag dan klagen dat te weinig bewoners meededen. Hij merkt wel dat zijn plan succes heeft. “Maar ik heb ook gemerkt dat mensen die me nooit aanspraken, nu opeens wel aanspreken en een praatje maken. Ik hoop op nog meer participatie. Meer, veel meer creativiteit. Eén grote Kikkenstein familie is mijn ideaal,” aldus Henk van de Belt.


©2011 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

1 opmerking:

radboud zei

Leuk initiatief, goed gedaan Henk!