woensdag 19 januari 2011

Nieuwe traditie en aankopen in CBK


Amsterdam Zuidoost - CBK/Anton de Komplein - Het CBK Zuidoost heeft een groot schilderij van kunstenaar Bert Jacobs aangekocht. Dat maakte de directeur Annet Zondervan bekend bij de opening van de nieuwe tentoonstellingen Local Heroes: Bert Jacobs en Kersvers.

In de tentoonstellingen Local Heroes laat het Centrum Beeldende Kunst (CBK) het werk zien van een kunstenaar uit Amsterdam Zuidoost. Deze keer Bert Jacobs. In de gelijktijdig geopende tentoonstelling Kersvers zijn de kunstwerken te zien die vorig jaar zijn aangekocht voor de kunstuitleen collectie. Alles is nu te huur en te koop.


Ondersteunen
In het aankoopbeleid van de kunstuitleen speelt het ondersteunen van kunstenaars in Zuidoost een belangrijke rol. Door werk aan te kopen doen ze dat financieel. En doordat kunstliefhebbers het kunnen huren of kopen wordt de naamsbekendheid vergroot.

Eigen scene
Hiermee draagt het CBK-Zuidoost bij aan een ontwikkeling van het levendige kunstmilieu in het stadsdeel. Kunst zelf zet aan tot creativiteit en culturele ontwikkeling. Het draagt bij aan de interactie tussen, maatschappelijke discussies en wekt de nieuwsgierigheid. Als het goed is spreekt kunst tot de verbeelding.Uitvergrote banken
Voor het gebouw, aan de overkant van de weg, staan uitvergrote banken. De kunstwerken van Roberto Tjon A Meeuw, Fatu Bangi, zijn gemaakt uit materiaal wat overal langs de weg te vinden is. De banken stonden al eerder in Rotterdam en Paramaribo. Neem plaats, klets met elkaar en kijk vanaf de banken naar alle voorbij wandelende mensen.


Nieuwe traditie
Annet Zondervan, directeur CBK, hield op een kist haar toespraak. En introduceerde een nieuwe traditie: vanaf nu worden alle toespraken in het CBK gehouden op dat kistje. Een eigen Speakers Corner Zeepkistje maar het is niet zomaar een kistje. Het kistje is een kunstwerk gemaakt door André Sontosoemto.


©2011 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: