woensdag 12 januari 2011

Het swingde, is in zwang en zong


Amsterdam Zuidoost - Stadsdeelkantoor - Ra ra wat is het? De voetjes gingen van de vloer. De billen werden geschud. De glazen werden geheven. Vele wangen werden gezoend. Vele schoonheden bekeken. Het was weer een gezellig feest met vele bekende gezichten. Het was de nieuwjaarsborrel van Zuidoost.

De stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose (PvdA) hield zijn nieuwjaarsspeech op het podium omringd door microfoons. Het ZO! Gospelkoor trad later op hetzelfde podium op. Vandaar.

Oproep
In zijn lange toespraak sneed hij vele onderwerpen aan. Maar het belangrijkste onderwerp bewaarde hij tot het laatst. Alle bewoners van Zuidoost riep hij op om goed na te denken en te discussiëren over de regeringsplannen om de Stadsdelen af te schaffen.

Afschaffing Zuidoost
Daar ligt een grote uitdaging voor de bewoners. Zien zij dat gebeuren? Onze bestuurders, ambtenaren en politici wonen bij ons in de straat. Samen vormen we Zuidoost. Hier kan iedereen letterlijk zijn eigen burgermeester aanspreken of een dansje maken met de wethouder. Op de live muziek van de huisband: samengesteld uit ambtenaren die ook in het stadsdeel werken en wonen.

Wederzijdse genegenheid
En dat is één van de meest belangrijke bindmiddelen. Hoe erg verbonden voelen de inwoners van Zuidoost zich bij de Centrale Stad. En is dat gevoel wederzijds? Daar moet Zuidoost goed over nadenken.


©2011 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

1 opmerking:

Joek van Voorbergen zei

En juist daarom zouden we dus ook moeten afstappen van de stadsdelen. Nu is het mogelijk dat er persoonlijke belangen zijn of sommigen een voorkeur genieten. Wanneer het centraal bestuurd wordt zijn er dus geen verschillen. Nu mag bijvoorbeeld Stadsdeel Zuid winterterrassen plaatsen t.g.v. de Horeca en elders niet, dat is verwarrend. Daarnaast is en samen voeging ook besparend en effectiever omdat er over minder schijven gegaan moet worden. Zuidoost moet ook gewoon er bij gaan horen, de vernieuwde Bijlmer is een fijn gebied geworden en het is tijd dat we niet meer praten over Bijlmer of Zuidoost, het is gewoon Amsterdam!