vrijdag 10 december 2010

Zeer mooie fototentoonstelling trekt weinig bezoekers


Amsterdam Zuidoost - Ganzenhoef - CEC Gebouw - Artikel verscheen eerder op Buurtleven.nl - Met de fototentoonstelling The Places We Live vraagt Amnesty International aandacht voor de leefomstandigheden van 1 miljard mensen. De foto's laten zien hoe mensen in sloppenwijken leven. De tentoonstelling is volgens bezoekers mooi en de moeite waard. Maar is het ook geslaagd? Het aantal mensen dat naar de foto's in het CEC-gebouw in Ganzenhoef komt kijken valt namelijk tegen.

In de overdekte ruimte van het CEC-gebouw staat een grote tent, die verdeeld is in 4 kamers. Op de wanden van de kamers worden foto’s geprojecteerd en wordt het levensverhaal verteld van bewoners van sloppenwijken. Fotograaf Jonas Bendiksen maakte de foto's in de sloppenwijken van Caracas in Venezuela, Mumbai in India, Nairobi in Kenia en Jakarta in Indonesië. Hij heeft de huiskamers met de bewoners erin gefotografeerd.

'In Ganzenhoef is verder niks te doen'
Een bezoeker valt iets op: “Waar zijn de foto’s van de sloppenwijken in Europese steden? Of die in de Verenigde Staten? Of is het alleen een zwart probleem?” Misschien is dat ook één van de redenen van het tegenvallende aantal bezoekers. "De tentoonstelling staat niet op de goede plek denkt vrijwilliger Mathis. Hij staat achter de kassa. “In de Oude Kerk zou het beter bereikbaar zijn, maar dat kost 3.000 euro per week ofzo. Hier staat het gratis, maar mensen moeten wel helemaal naar Ganzenhoef komen. Alleen voor de tentoonstelling, want er is hier niks anders te doen."

Familie-album
Mathis denkt verder dat dit onderwerp in Zuidoost niet helemaal op zijn plek is. “Veel buurtbewoners hier in Zuidoost zijn juist dit soort omstandigheden ontvlucht. Dan gaan ze niet voor de lol hier naar kijken” legt Mathis uit. “Het is een mooie tentoonstelling. Maar als ik dit soort foto’s wil zien, pak ik wel mijn familie-album” vertelt een bezoeker die zelf nog vaak in Afrika is. Ettiene wil nog wel naar de tentoonstelling: “Nee, ik heb geen familie of vrienden die zo wonen.”

Informatie
De fototentoonstelling is nog tot 10 december te zien in het CEC gebouw naast metrostation Ganzenhoef in Zuidoost. De entree is 5 euro. Tegen het inleveren van de bijbehorende Boomrang kaart is het 2de entreekaartje gratis.

©2010 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: