woensdag 8 december 2010

Toekomst muziek: gereedschap om verder mee te komen


Amsterdam Zuidoost - Douwe Egberts Koffie Café - Bijlmer Arena Station - Dherl Deekman heeft met 5 jonge rappers uit Zuidoost een cd uitgebracht: Toekomst Muziek. Bij Douwe Egberts zit ik met hem aan de leestafel en bespreken we het project in het licht van de huidige problemen met de jeugd. Dherl: “Ik geef ze gereedschap. Het is een professionele CD met hoes. Nu moeten ze zelf verdergaan om het onder de aandacht te brengen bij radiostations, podia en het bij winkels te verkopen. Ze moeten het nu zelf doen.”

Tijdens het werken met de jongeren begeleide Dherl ze niet alleen muzikaal. Ook maatschappelijke functioneren heeft zijn aandacht. Dherl: “Ze kwamen te laat en namen hun telefoon verkeerd op bijvoorbeeld. Als ik aangeef wat me stoort dan neem ik je serieus. En het is belangrijk voor jongeren om ook serieus genomen te worden. Als zij het steeds laten afweten dan houdt het op. Aan een aantal jongens merk ik dat ze het oppikken.”

Overgangsrituelen
Dherl: “Wat mist in onze gemeenschap zijn rituelen. Vroeger hadden we overgangsrituelen bedoeld om te laten zien dat je bij een bepaalde groep hoorde. Dat je niet meer een kind was maar een man. En dat daarbij een verantwoording hoorde. Dat hebben jongeren niet meer. Nu moeten ze zelf uitzoeken wat van hun verwacht wordt. En daar maken ze vaak de verkeerde keuzes in.”

10% talent, 90% hard werken
Zijn muziekproject kan gezien worden als zo’n een ritueel. Ze hebben nu iets in de handen waarmee ze als volwaardig muzikant de wereld in kunnen gaan. “Ze willen een echte rapper worden. Maar je moet ze bewust maken dat ze ook competenties nodig hebben. Maatschappelijke vaardigheden. 10% van je succes is talent. 90% is hard werken en de zaken goed aanpakken. Je kan nog zo veel beter rappen dan die rapper op het podium. Maar hij staat daar en jij niet.”

Volwassenen doen iets niet goed

“We missen rolmodellen die het juiste voorbeeld geven en laten zien wat van je verwacht wordt in de samenleving. Die samenleving is het rolmodel en zij is ook verantwoordelijk voor haar jeugd. Als zij het niet goed doen, dan doen wij het als volwassenen niet goed. Want wij zijn de samenleving.”

De juiste weg
Dherl was presentator van het AT5 kinderprogramma Basta! En werkt nu bij De OpvoedPoli. “Ik vroeg me af wat ik wilde gaan studeren. Ik heb me altijd betrokken gevoeld bij jongeren. Daar kwam pedagogie uit. Was het wel de juiste opleiding? Ik was de enige etnische jongen tussen blanke meisjes en homo’s. Ik kwam erachter dat ik iets kan toevoegen op dat gebied, het ging heel automatisch. En uiteindelijk was het de juiste weg.”


©2010 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright

Geen opmerkingen: