donderdag 23 december 2010

Rijden, glijden en botsen


Amsterdam Zuidoost - Edumbe - De sneeuw en gladde wegen zorgen dat veel automobilisten extra voorzichtiger gaan rijden. Soms te voorzichtig en te angstig. Bij velen ontbreekt de rijervaring. Een verlichte slipcursus zou op zich niet een gek idee zijn.

Met een slakkegang rijden sommige daar waar gewoon doorgereden kan worden. Zeer frustrerend. Anderen schrikken zodra de auto iets onverwachts doet en gaan vol in de remmen staan. Met als gevolg dat ze weer slippen. Waardoor anderen weer schrikken en vol in hun remmen gaan staan. Ook niet goed voor de gemoedsrust.

Goed sturen
Voldoende afstand bewaren zodat de auto kan uitrollen. Rekening houden dat de auto glijdt in de rijrichting. Goed sturen, laten rollen en rustig corrigeren. Op zich kan het allemaal makkelijk.


Niet stom zijn
Men moet alleen niet zo stom zijn om een auto van rechts niet op te merken. Zoals c’est moi. Ook al gaat het met een slakkengangetje en zou een noodstop normaal meer dan voldoende zijn geweest. Nu was het uitroepen van: “Shiiit!” en me schrap zetten de enige optie.

Honderd en één deuken
De redactie-auto zat al vol met honderd-en-één deuken. Allemaal door de vorige eigenaren en mijn vrouw gemaakt. Nu heb ik toch een deuk waar ik mijn handtekening onder kan zetten. Mijn eerste aanrijding sinds achttienjaar. En precies in de deur die ivm een inbraak toch al vervangen moest worden.

Kleine correctie
Tijdens een landverschuiving bij een tropische regenbui in Bamenda Kameroen reed ik per ongeluk het achterlicht kapot van mijn auto. 


©2010 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: