zondag 19 december 2010

Rapper Walid bij SBS 6 om 19.00uur


Amsterdam Zuidoost- Edumbe - Je weet niet of je ouders nog leven. Je werd opgevoed door je opa en oma totdat je opa voor je ogen vermoord werd. Vlucht met oma naar Nederland. Wacht in het asielzoekerscentrum op uitzetting. Belandt als elfjarige in het TV-programma ‘Taxi’. Uiteindelijk mag je blijven na een ‘generaal pardon’. En maakt op je 17 je muzikaal debuut met je single ‘R U Down?’ En op SBS 6 mag je op TV meer over je leven vertellen.

Walid is een jongen die rapt en zingt over een mooie meid met de vraag of zij hem leuk vindt: ‘R U Down?’ Het is de grootste vraag die tieners vaak bezingen in hun muziek. En het lied van Walid is een lekkere meezinger. Tot zover niks bijzonders. Het zijn de grotere onzekerheden en onbeantwoorde vragen uit zijn leven die het opmerkelijk maken.

Waarom
Met het levenspad van de Walid in gedachten krijgt zijn vraag een diepere context. Zijn ouders konden hem niet opvoeden dus deden zijn opa en oma het maar. Zijn opa was visser op een klein eiland in het zuiden van Somalië. Op een dag kwamen mannen het dorpje binnen en werd zijn opa voor Walid’s ogen vermoord. Waarom? Dat weet hij nog steeds niet.

Generaal pardon
Met oma vluchtte hij naar Nederland. Zijn eigen ouders heeft hij nooit meer teruggezien. Hij weet niet of ze nog leven of dat ze nog van hem houden. Walid groeit hierop als een Nederlandse jongen met een Somalische achtergrond in een asielzoekerscentrum. Met elke elke dag de onzekerheid of oma en hij nou wel of niet zouden worden teruggestuurd naar Somalië.

In Joris Linssen’s Taxi
Op elfjarige leeftijd kwam zijn verhaal op TV toen hij in de taxi was gestapt van Joris Linssen. In het TV-programma ‘Taxi’ werden de niks vermoedende klanten door Joris ondervraagd. De ontmoeting tussen Walid en Joris leidde tot een goede vriendschap. En Joris ging actie voeren om de uitzetting van Walid en zijn oma te stoppen. De actie hielp niet direct. Maar uiteindelijk mogen ze na een generaal-pardon blijven.

Veel ongestelde vragen
Vele levensvragen wachten nog om gesteld te worden. Voorlopig is hij daar nog niet aan toe. Hij denkt is nog niet zo bezig met de vragen over het ‘hoe en waarom’ in zijn jonge leven. Nu wilt hij muziek maken en zijn leven opbouwen. En een leuke meid hoort daar bij.

Op TV
De singel komt begin 2011 uit. De teaser is al te zien op internet. Rest de vraag: R U Down? A.s. zondag 19 december om 7 uur ‘s avonds is hij te zien bij SBS 6 met een update van zijn verhaal. En met de premiere van de videoclip R U Down?

Foto: geleverd door platenmaatschappij. 


©2010 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: