donderdag 2 december 2010

Debatavond ‘is onze jeugd te redden?’ druk bezocht


Auke voor Buurtleven.nl - Ganzenhoef - ‘Is onze jeugd te redden? Hoe moeten ze worden gered? Moeten meer hulpverleners worden ingezet? Of moeten we juist harder optreden? Wie niet wilt laten stikken? Of met dwang ingrijpen? En waar zijn de ouders? Waarom voeden ze hun kinderen niet op?

De Jongeren Advies Raad Zuidoost, JARZO, organiseerde een debat met het thema ‘Is onze jeugd te redden?’ in jongerencentrum No Limit. Onderleiding van Priscilla Ramsahai, 2e prijswinnaar New Young Leader Award, werden de vele meningen, problemen en mogelijke oplossingen besproken. Door jongeren, welzijnswerkers, politici, buurtbewoners en ouders.

Een stokje als microfoon
Om orde en rust te houden moest iedereen zich aan een aantal spelregels houden tijdens het debat. Waaronder: met het zwarte stokje in de hand had je het woord en moesten de andere stil zijn en luisteren. De helft van de sprekers behandelde het stokje als een echte microfoon wat onbedoeld een komische noot gaf aan hun serieuze woorden.

Niet jongerenwerk maar ouderenwerk is nodig
Sommige jongeren stelden vragen over of nog meer hulpverlening wel goed is? “Iedereen heeft eens een steuntje nodig. Maar we moeten ze niet afhankelijk maken van hulp,” zei een jongerenwerker. Jongere Eric: “Jullie willen jongeren bereiken die niet te bereiken zijn. En het moet niet jongerenwerk zijn maar ouderenwerk. Ouders moeten weten wat hun kinderen doen. Bij veel ontbreekt een goed thuis situatie. Of ontbreekt de opvoeding.”

Een steunpunt met informatie en kennis
Een vrouw vertelde dat veel jongeren niet weten waar ze een cursus kunnen krijgen over hoe ze moeten solliciteren. Een nieuw op te richten Jeugdsteunpunt zou deze jongeren dan kunnen informeren. Een bezorgde vader, c'est moi, was het met de Eric eens: “Niet het wiel opnieuw uitvinden. Loop een bibliotheek binnen en alle kennis van de wereld ligt binnen handbereik. Maar daar wordt juist 1 van gesloten om te bezuinigen. De grote onderliggende vraag is: Waarom heeft onze jeugd zoveel hulp nodig?”

Wordt vervolgt…
De kritische kanttekening: als iemand niet zelf kan bedenken hoe hij/zij moet solliciteren en waar dit te leren is? Welke werkgever zit dan nog op zo'n persoon te wachten? Nog lang na het officiële debat werd alles besproken. De conclusie was unaniem en duidelijk: er is een groot probleem en moet worden opgelost.

Geen opmerkingen: