donderdag 2 december 2010

Charles Kwasi: 'Avondklok helpt niet. Wij roofden ook overdag'


Auke voor Buurtleven.nl - Develstein - Vorig jaar kwam het CDA Zuidoost met het idee om een avondklok voor iedereen onder de 23 jaar in te stellen naar aanleiding van de vele schietincidenten. Door de schietpartijen van de laatste weken steekt het idee weer de kop op. Wat vinden bewoners van een avondklok? Charles Kwasi deed vroeger roofovervallen en vindt het een slecht idee: “Wij roofden ook overdag, dus een avondklok maakt niet uit. Het gaat om goede rolmodellen.” Charles probeert zijn geld nu met muziek te verdienen.

Charles werd als kind alleen achtergelaten in de Bijlmer door zijn moeder. Die ging weer terug naar Ghana. Ze liet een paar honderd gulden achter en de mededeling dat mama over een maand terug zou komen. De maanden gingen voorbij en hij werd door de woningbouwvereniging uit zijn huis gezet. “Er was niemand die de huur voor ons betaalde. Wist ik veel!”

Straatleven als voorbeeld
“Ik was toen een tiener en ging roven om aan geld te komen" legt Charles uit. "Roofovervallen, dat zag ik gebeuren en ging het ook doen. Dat was mijn voorbeeld, ik wist niet beter. Als ik toen had geweten dat ik ook naar een internaat kon of ergens voor hulp kon aankloppen, had ik dat gedaan.”

Alleen op de wereld
Charles wereld bestond toen uit de hoogbouw Bijlmer. Daar sliep hij bij vrienden op de bank en daar beroofde hij andere mensen. Hij had geen ouders die voor hem zorgden. Een warm thuis en een goede opvoeding ontbrak. Charles: “Ik dacht dat ik alleen met mijn zorgen was.”

Weten niet beter
“Dat is ook het probleem. Veel van die jongens denken ook dat ze alleen zijn. Ze dénken dat ze kansloos zijn en dat ze geen andere uitweg hebben. Ze weten niet hoe het wel moet, ze wéten letterlijk niet beter” vertelt Charles.

Ze moeten geld vinden
“Bij veel jongeren ontbreekt een goed rolmodel. Ze hebben alleen de stress dat ze mama en hun broertjes moeten helpen. Dus ze moeten geld vinden. En wat doe je als je de taal niet perfect spreekt, of je snapt niet hoe het moet? Dan kijk je naar wie in jouw omgeving en op tv wel succes heeft. Je zoekt naar een weg” zegt Charles.

Goede rolmodellen wel een oplossing
Charles denkt dat de jongeren goede rolmodellen nodig hebben: "Ze moeten leren hoe het wel kan. In contact komen met andere jongeren en zien dat ze niet alleen zijn en dat anderen ook problemen hebben. Ze moeten ontdekken dat ze het helemaal nog niet zo slecht hebben of juist wel, maar dat ze ook voorbeelden zien hoe ze zich uit hun ellende kunnen trekken. Een avond waar probleemjongeren bij elkaar komen en leren van andere jongeren die geen problemen veroorzaken, dat lijkt me een betere aanpak dan een avondklok”

Geen opmerkingen: