donderdag 2 december 2010

CDA: ‘Afkondiging noodtoestand in Zuidoost’


Auke voor Buurtleven.nl - redactie - Het CDA in de Tweede Kamer vroeg ‘waarom de noodtoestand in Zuidoost nog niet is afgeroepen door de burgemeester’. Dat is een heel erg zwaar middel dat doet denken aan oorlog en natuurrampen. Is het echt zo erg in Zuidoost? En wat houdt het eigenlijk in? Of is het een politiek proefballonnetje om aandacht te krijgen?

Als de noodtoestand wordt afgekondigd dan kan het bijvoorbeeld verboden worden om met een groep mensen op straat te zijn. Of met meer dan 10 vrienden in je eigen huis. Wijken kunnen 'verboden toegang' worden. Politie mag mensen makkelijker arresteren en langer vasthouden dan normaal. In het uiterste geval mogen militairen optreden tegen de eigen bevolking.

Noodtoestand: Niet te radicaal middel
Aan Henk de Boer van CDA-Zuidoost de vraag of het niet een te radicaal middel is: “Radicaal? Nee, dat vind ik niet te radicaal.” Maar is het echt zo erg en wat houdt het dan in? “Ja, de situatie is erg. En wat het inhoud, laten we afwachten wat de minister antwoordt op de vragen van het CDA.” De ‘noodtoestand afroepen’ kan alleen per koninklijk besluit, dus de burgemeester kan het niet eens.

Maakt burgers bang
Radboud van Casteren (VVD-raadslid) woont in de H-Buurt waar vorige week in Hogevecht een jongen werd neergeschoten: “Nee, een ‘afkondiging van de noodtoestand’ is niet nodig. Het klinkt als spierballentaal wat de burgers alleen maar banger maakt.”

Een stap te ver
John Olsen woont in Gein (ChristUnie-raadslid): "Ik maak me grote zorgen over de laatste tijd. En we moeten kijken wat we meer moeten doen. Maar de ‘noodtoestand’ vind ik net een stap te ver. Ik weet niet waneer de kamerfractie van het CDA voor het laatst in Zuidoost is geweest. Ik herken me niet in het beeld dat zij maken.”

Wat zou wel gedaan kunnen worden?
Radboud: "Als de politie meer bevoegdheden wilt om de problemen aan te pakken staan we daar welwillend tegen over." John: "Naast alle preventieve acties die nu met succes gevoerd worden, zou er zwaarder gestraft moeten worden. Maar het is niet alleen een probleem in Zuidoost, maar in het hele land."

Geen opmerkingen: