dinsdag 14 december 2010

Buiten zijn en ravotten in wilde tuin


Amsterdam Zuidoost - K-Buurt - ergens op een geheime plek - Op het Kelbergenfietspad fiets papa Frits met zijn zoontje Onno achterop. Aan de fiets hangt een aanhanger met schep, hark, hangmat en een kinder-kruiwagen erin. Vriendje Fiefie heeft zijn eigen fietsje. Ze gaan naar een geheime tuin. "We hebben een landje gekraakt en een tuin aangelegd. Je mag meerijden maar de plek moet wel geheim blijven," zegt Frits.

Frits vindt het leuk om de kinderen alles te vertellen over planten en dieren: "Ja, ik heb er lol in om kinderen te leren dat je buiten heel veel leuke dingen kan doen. Soms pikken ze het buiten zijn meteen op, andere hebben te lang binnen gezeten om te weten wat het is om in de natuur te zijn: Lekker buiten en ravotten,” vertelt Frits. "We wonen in een woongroep, in het Jeanette Noel Huis in de Venserpolder en proberen gastvrijheid te bieden aan mensen die geen papieren hebben. Sommige kinderen hebben te lang in kleine kamertjes in Asielzoekers Centra gezeten."


Leukste dingen die bestaan
Onno en Fiefie zijn bladeren aan het harken en brandnetels aan het neerslaan. Onno: “Ik heb zin in een vuurtje te maken.” Papa Frits: “Ik zal mijn vuurtas pakken. Vaak stoken we een vuurtje en dan maken we brandnetelsoep. Nu heb ik knakworst bij me.” Onno en Fiefie maken van oude kranten proppen en volgen de instructies op. Papa Frits: “Ja, ja, dat zijn 1 van de heerlijkste dingen die bestaan: vuurtje maken.”

Politie zag rook en marshmallows
Frits heeft droog hout en kranten in zijn vuurtas meegenomen van thuis en heeft in de tuin ook wat een verborgen bewaarplek waar meer hout ligt. Even later waait de witte rook van het vuur door de natte bomen. Op het rooster gaan dadelijk de knakworsten. “Zullen we ze opwarmen in het sap of roosteren?” Daar denken de jongens nog even over na. “Eénmaal kwam de politie kijken wat hier gebeurde. ‘Ach het is ook wel heel leuk’ zei de agent bij het zien van allemaal kinderen met een marshmallow aan een stokje,” vertelt Frits.


Een geheime plek met Maria Kapel
We hebben een landje gekraakt langs een snelweg en omgebouwd tot tuin. Ik wilde boer worden maar kwam in de stad terecht. De plek moet geheim blijven. We hebben kersen- en appelbomen gepland. Een Maria Kapel gemaakt. Toen de oude flat nog bestond kwamen bewoners wel eens langs om te bidden bij onze Maria Kapel. Vooral Surinaamse mensen herkennen dat: in het bos een eigen plekje maken met een kappelletje.

Diep in de jungle
10m hoger, achter de bomen, raast het autoverkeer voorbij. Frits: “Het geluid van de auto’s is het geruis van de oceaan.” Met zijn drieën staan ze het vuur aan te wapperen. “En wanen we ons diep in de jungle.”


©2010 Auke VanderHoek, op dit artikel rust copyright. 

Geen opmerkingen: