woensdag 1 december 2010

Bewoners gaan Kikkenstein kleurrijker maken


Auke voor Buurtleven.nl - Kikkenstein - De bewoners van Kikkenstein gaan het uiterlijk van hun flat opvrolijken. Met kleurrijke panelen, grote bloembakken en bankjes moet het gebouw veiliger en vriendelijker ogen. Ook moeten bezoekers makkelijker de weg kunnen vinden in de grote honingraatflat. Tijdens de renovatie is de flat opgeknapt en verbeterd, maar het bleef een groot saai begouw. Bewoners gaan daar nu verandering in brengen. Eind december moet alles klaar zijn.

“Het idee is helemaal van mij" vertelt bewoner en initiatiefnemer Henk van de Belt. "Een aantal bewoners worden ingeschakeld en een paar kunstenaars doen ook mee. Bij inspraakrondes hebben andere bewoners suggesties en ideeën gegeven. Daar nemen we een aantal van mee die uitvoerbaar zijn. We kregen fantastische ideeën.”

Van 1 naar 3 hoofdingangen
“Voor de renovatie kwam je via de parkeergarage de flat binnen. Dat was de hoofdingang. Nu is de parkeergarage weg en heb je eigenlijk 3 hoofdingangen” legt Henk uit. De nieuwe ingangen zijn gemaakt met staal, hout en veel glas. Verder zijn er extra liften gekomen die aan de buitenkant aan de galerijen hangen.

Ook voor andere buurten een idee
“Maar het bleef een groot grauw geheel" gaat Henk verder. "Nu mensen veel meer om de flat leven valt dat op. Met de panelen aan de muur, plantenbakken en bankjes gaan we de buurt opvrolijken. Het is ook iets wat andere buurten kunnen doen, maar veel bewoners weten dat niet.”

Van ver en dichtbij moet het leuk zijn
“Op 100 meter afstand moet het gebouw er kleuriger uitzien, maar als mensen dichterbij langslopen moet het ook nog leuk zijn. Aan de muren onder de binnenstraat, komen grote vierkante panelen met afbeeldingen. Het onderwerp van die panelen wordt de geschiedenis van de Bijlmer, van meer tot polder tot woonwijk. Maar ook met de tropen als onderwerp, de achtergrond van veel bewoners. Dit doen we met foto’s, graffiti en mozaïek technieken”licht Henk de plannen toe.

Alles afstemmen op elkaar
“Nu ben ik druk bezig om me op alles te oriënteren. Om alles op elkaar af te stemmen. Dat is het meeste werk. Het moet wel allemaal bij elkaar passen. Het zoeken naar de juiste materialen was een enorme klus” vertelt Henk. Het project wordt voor het grootste deel betaald door Rochdale, maar ook andere partijen gaan waarschijnlijk nog wat betalen.

Een zingende nachtegaal
“Bij de bankjes komen geluidsdoosjes zodat je de zee kan horen of de jungle. Ook 1 met een zingende nachtegaal” zegt Henk lachend. Dat is een verwijzing naar de reclame slogan waarmee mensen naar de Bijlmer werden gelokt, toen de buurt net bestond.

Als je meer wil lezen over de opkanpbeurt van de bewoners, google dan op het Decor Kikkenstein.

Geen opmerkingen: