donderdag 2 december 2010

Avondklok: 'Weer alle jongeren over één kam scheren'


Auke voor Buurtleven.nl - Kraaiennest - Vorig jaar kwam het CDA Zuidoost met het idee om een avondklok voor iedereen onder de 23 jaar in te stellen naar aanleiding van de vele schietincidenten. Door de schietpartijen van de laatste weken steekt het idee weer de kop op en zaait onrust onder de bevolking. Wat vinden bewoners van een avondklok? Mick La Rock: “Belachelijk! Gaan ze weer alle jongeren over 1 kam scheren."

Mick La Rock maakte de ‘Stop The Violence’ graffiti in Kraaiennest in 2009 naar aanleiding van de vele schietpartijen in het stadsdeel. Mick La Rock: “Nee ik ga geen nieuwe muur maken. Ik heb mijn punt gemaakt. Het gold toen en geldt nog steeds.”

Beperking van vrijheid
“Met een avondklok tref je iedereen. De goede zijn de dupe. Een avondklok geeft geen veiliger gevoel. Mensen voelen ze zich alleen meer beperkt in hun vrijheid. Mensen die er niet typisch Nederlands uitzien zullen dan steeds weer worden aangehouden. Je werkt zo een scheiding tussen bevolkingsgroepen in de hand. Typische Wilders politiek. In dit geval CDA, maar die werken ook met hen samen” zegt Mick.

Kwade jongens houden zich niet aan verboden
Mick: “De politiek moet eens ophouden met verbieden. De jongens die kwaad willen, gaan echt niet thuis blijven omdat er een avondklok is. Het is toch ook verboden om iemand te vermoorden? En aan dat verbod houden ze zich ook niet.”

Geen goede thuissituatie
“We hebben veel jongeren in Zuidoost die denken dat ze kansloos zijn"vertelt Mick. "En ook echt kansloze jongeren, zoals het onderzoek naar de probleemjongeren in Holendrecht liet zien. Veel van hen zijn verstandelijk beperkt of hebben geen thuissituatie die hun stimuleert om het beter te doen. Dáár moet iets gebeuren of je moet accepteren dat zulke problemen blijven bestaan.”

Verkeerde rolmodellen
Mick: "De voorbeeldfuncties moeten veranderen. In onze wereld draait het om wat je allemaal moet kopen en moet hebben. De drugdealers, pooiers en andere criminelen hebben het geld en de macht op straat. Zij kunnen alles kopen, doen wat ze willen en zijn voor niemand bang. Dat is stoer en dat is een verkeerd rolmodel voor kinderen die opgroeien op straat en van huis uit niet het beeld meekrijgen hoe je het wel redt in de wereld. Het is een oud en bekend probleem.”

Geen opmerkingen: