woensdag 22 september 2010

Taibah moskee overvol tijdens Ramadam

Auke voor Buurtleven - Kraaiennest - “Kom binnen, er is nog plaats, kom binnen!”, roept een man vanuit de overvolle hal op de begane grond van de Taibahmoskee. De grote hal en de balkons zijn ook overvol. Op de stenen vloer liggen extra gebedskleden. Zelfs de hal wordt ingericht als gebedsruimte. “De islam is daar makkelijk in, als het kan bid je op een kleed of op een schone vloer. Zolang je maar bidt”, legt een gelovige uit. De moslims uit Turkije, Marokko en Tunesië vierde een dag eerder dan de rest van de wereld het Suikerfeest.

De traditionele hoofddeksels zijn in de meerderheid, afgewisseld met een achterstevoren gedragen honkbalpetje en een enkele zakdoek. Vaders zitten met hun zoontjes en dochtertjes in de moskee. De moskeegangers hebben hun mooiste, spreekwoordelijke zondagse, kleren aan.

Gangen vol met schoenen
Moeders en grote zussen bereiden thuis de feestmaaltijden voor. In een overvolle moskee hebben de gelovigen naast de levens- en spirituele vraagstukken ook een praktische uitdaging: waar kan je je schoenen neerzetten zodat ze ook nog makkelijk terug te vinden zijn?

De jongeren in Zuidoost zijn goede moslims
De leider van de moskee, meneer Gaffar, vertelt in zijn toespraak dat we met zijn allen trots mogen zijn op de islamitische jeugd in Zuidoost. Het bezoek van jongeren is met 80% toegenomen. Gaffar: “Zij doen het goed. Ze vechten niet, maken geen ruzie, ze zijn goede kinderen. Wij kwamen uit Suriname…, Pakistan… naar Nederland om weer terug te gaan. Maar onze kinderen willen blijven. Dus wij blijven. En leren onze kinderen hier om goede moslims te zijn.” Na het gebed gaan de gelovigen bij familie en vrienden op bezoek. In de wijken worden buren uitgenodigd om te komen eten en feest te vieren.

Geen problemen bij Pathé Arena
In de stad moest Pathé samen met de politie maatregelen nemen om overlast van islamitische tieners te voorkomen. In Zuidoost is het Suikerfeest geen aanleiding voor de jeugd om zich te misdragen. Manager Etienne Sandel van Pathé: “Ik heb geen enkele klacht ontvangen of moeilijkheden gehad.”

Meer foto's:

Geen opmerkingen: