dinsdag 14 september 2010

Racisme in Driemond steekt de kop op

Auke voor Buurtleven.nl - Driemond - De gevel van het leegstaande huurhuis Zonnehof 5 werd eind augustus beklad met een hakenkruis en de tekst ‘white power’, een verwijzing naar het Nazisme. Het is een stil maar zichtbaar protest tegen de komst van mensen met een andere huidskleur dan de blanke in Driemond.

Vroeger besloot de Dorpsraad wie in Driemond mocht komen wonen. Alleen in hoge uitzondering of per ongeluk, als de dorpsraad met vakantie was bijvoorbeeld, kreeg iemand van buiten het dorp een huis toegewezen. Tegenwoordig worden woningen toegewezen via Woningnet. En vragen buurtbewoners zich af of hun kinderen ook nog een huis kunnen krijgen in het kleine dorp waar nu ook, voor hen, vreemden in het dorp komen wonen.

Gedragen als een autochtoon
En sommige buurtbewoners maken zich zorgen of nieuwe buurtbewoners. Buitenstaanders en vooral 'zwarten' zouden zich niet gedragen zoals de witte autochtone Driemond bewoner. 'Groeten ze wel op straat, doen ze hun gordijnen wel open en houden ze hun tuintje wel netjes?' Vertelt een bron die anoniem wilt blijven.

Overleg met Ymere
Woningcoöperatie Ymere overleg met buurtorganisaties om te kijken wat ze aan het opkomend racisme kan worden gedaan. De tekst en het hakenkruis zijn inmiddels verwijderd.

Auke

1 opmerking:

rob alberts zei

Zo'n 15 jaar geleden ben ik in de K-buurt komen wonen.
Op veel lantaarnpalen vond ik stickers van de CentrumDemocraten.
Openlijk praten over Rascime gebeurde nauwelijks.
Wel gemopper over taalproblemen.
Haat en nijd is van alle tijden.
Ik hoop dat deze uiting van rascisme een vergissing blijkt.
In Amsterdam-ZuidOost geniet ik vooral van de tolerantie onderling!
Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost