maandag 27 september 2010

Koninklijk bezoek uit West-Afrika in Zuidoost

Auke voor Buurtleven.nl - Anton de Komplein - Koningen en koninginnen kwamen 2 weken geleden speciaal over vanuit Ghana en Nigeria voor het Dance With Kings Festival op het Anton de Komplein. Het festival wordt jaarlijks georganiseerd door de Ghanese gemeenschap. Ze willen hiermee hun eigen culturele erfgoed delen met andere bewoners in Zuidoost.

Versieringen toont de rijkdom
Lakeien, jonkheren en jonkvrouwen begeleiden de hoogheden. Ze hebben allemaal een eigen functie. Bijvoorbeeld het dragen van de troon. De ceremoniemeester legt alles uit aan het publiek: “Een van de taken van de koningen is om sierlijk te lopen. De versieringen zijn bedoelt om de rijkdom van het koninkrijk te laten zien”

Familiebezoek
Een familie uit Heerde, een dorpje onder Zwolle, kijkt om zich heen. De dochter van de familie woont in Zuidoost en met opa en oma zijn de ouders een dagje op bezoek. Ondanks de warme zon is het tropische tempo van de ceremonies iets te langzaam: “Het mag allemaal wel wat meer vaart hebben.”

Goed-weer-dans
De kleurrijke kleding en traditionele gebruiken trekken veel toeschouwers. Een aantal mannen bespreekt het mooie weer. Een van hen: “Hoe ze het doen blijft een raadsel, de hele week regent het maar nu straalt de zon.” Waarop een andere antwoordt: “Ik moet toch echt eens navragen hoe hun goed-weer-dans gaat.”

Auke

Meer foto's:

Geen opmerkingen: