donderdag 5 augustus 2010

Modeontwerpster in Echtenstein

Auke voor Buurtleven - Else Petit is modeontwerpster en heeft haar atelier in Echtenstein. Per jaar ontwerpt ze 1 zomer en 1 winter collectie. Met mooi weer staan haar deuren open en maakt ze graag een praatje met buurtbewoners die vragen wat ze allemaal doet. “Dat is leuk. Met mooi weer gebeurt het iets te veel. Ik kom dan bijna niet meer aan mijn werk toe,” vertelt Els.

Roots
Waar kom je vandaan? “Ik ben geboren in Elst in Gelderland. Opgegroeid in Drenthe. Afgestudeerd in Maastricht.” En dan nu de Bijlmer? “Dat is toch o.k.? Mijn vriend en ik hebben een superhuis in Ganzenhoef. En ik heb een atelier op een steenworp afstand.”

Het kost genoeg moeite
“Na mijn studie wilde ik mijn eigen mode bedrijf starten. In Maastricht is dat moeilijker dan Amsterdam, terwijl het al moeite genoeg kost. In Amsterdam kan je beter netwerken.”

Bijlmer niet hip genoeg
Is de Bijlmer wel hip genoeg voor een modeontwerpster? “Nee. Maar ik ben ook alles behalve ‘hip’. Misschien dat het hip gaat worden? De wijk is wel up and coming. Super mooie woningen voor betaalbare prijzen.”

Idee is het belangrijkste
Hoe ontwerp je jouw kleding? “Eerst komt het idee, dat is het belangrijkste. Dan de kleuren combinaties, vorm, stof en uiteindelijk is het goed… als het goed is. De eerste sample, voorbeeld model, is echt vaak nog niet af. Vaak schrap ik nog dingen uit mijn collectie.”

De essentie van wat haar raakte
Hoe kom je aan een idee? “Ik werk vanuit een concept. Als ik iets tegen ben gekomen wat me heeft geraakt dan duik ik daar dieper in. En probeer het terug te brengen naar een vorm, naar de essentie van wat me raakte.”

Los gaan met een lap stof
“Iedereen ontwerpt mode anders. Ik mouleer. Moulage is een lap stof om een paspop heen, knippen en plakken. Kortom: los gaan met een lap stof. Of met een basisvorm van 2e hands kleding. En die verbouw ik dan. Moulage is eigenlijk schetsen in 3D.”

Andere omschrijven haar stijl
Wat is jouw stijl? “Casual chique,” antwoord ze zelfverzekerd. Els vertelt wel dat ze andere altijd vraagt om haar stijl te omschrijven. Zelf vindt ze het moeilijk om onderwoorden te brengen.

Afwijkende kleuren en stoffen
“Mijn kleur en stof gebruik is afwijkend. Bijvoorbeeld had ik een winter collectie pastel kleuren gebruikt. Zeiden de mensen ‘dat zijn geen winter kleuren’. In een winkel met allemaal donkere kleuren sprong mijn kleding eruit. Het valt op.”

Sportief met chique combineren
“Ik combineer sportieve vormen met chique stoffen en andersom. Een jurk waar je normaal killer-heels onder zou dragen combineren met leuke sneakers. Eigenheid in kleur en stoffen gebruik. Ik ben daar lang mee bezig en heel precies in. Als ik geprinte stoffen gebruik, heb ik ze zelf geprint."

De ambacht van het vak dat pakt
Wat vindt je mooi aan je werk? “Ik vindt het ambacht heel mooi aan mijn vak. Zoals het breien met een grote machine en het zeefdrukken van stoffen. Het is ‘het vingertoppengevoel’ van het vele voelen. Het hele proces dat het komt tot wat het is. Het komt allemaal veel preciezer dan veel mensen denken.”

Auke

Geen opmerkingen: