maandag 7 juni 2010

Sociale vernieuwing: ‘Bijlmer Renaissance’

Auke voor Buurtleven - Achtergrond/portret/interview - Anton de Komplein - Het Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (Kunstuitleen) is verhuisd. Van een plek waar niemand het zag, naar een plek waar het door iedereen gezien wordt. Grote etalages met kunst voor iedereen aan het Anton de Komplein. Met deze verhuizing begint er een echt cultureel stadshart te kloppen.

Herontdekking van de rijkdom
De goed zichtbare en grotere lokatie van het centrum is een belangrijke stap in de sociale vernieuwing van de Bijlmer. Het is de plek waar iedereen kunst kan lenen en kopen. Kunst van vooral lokale kunstenaars. Een essentieel onderdeel in het herontdekken van de culturele rijkdom in de Bijlmer. In kunsttermen gesproken is het de Bijlmer Renaissance.

Voorbij
“Het CBK begon in Holendrecht aan een hof met 100m2, ging naar een dreef en groeide naar 300m2 en zit nu op 600m2 aan een levendig plein,” aldus Annet Zondervan, directeur CBK. Aan de dreef reed iedereen het voorbij. Nu loopt iedereen er aan voorbij. Ondertussen werpt bijna iedereen wel even een blik naar binnen.

Sociale vernieuwing
Steeds meer mensen blijven even staan voor de etalages. En vragen zich af wat ze eigenlijk zien? “Toch iets van trots en fijn dat het er nu is.” vertelt Annet. “Het is ook tijd om dit soort stenen te stapelen. Die de sociale kant van de vernieuwingen steunen. Als je investeert in culturele infrastructuur, verstevig je ook de sociale structuur van zo’n stad als Zuidoost.”

Stadshart Zuidoost
Een stadshart met het Bijlmerpark Theater, vernieuwd multifunctioneel stadspark en een zwembad met sportcentrum. Het nog braak liggende terrein zou een ideale plek zijn om ook de bibliotheek te vestigen. En horeca die de middenklasse bedient. “Een echt grand café. Een plek om af te spreken na het werk of om op vrijdags even te borrelen,” aldus Annet. “Maar, let op over vier jaar is het er”

Waarom kunst?
Nu het centrum zo in het oog springt rijst de klassieke vraag weer: waarom is kunst belangrijk? En waarom hier? “Kunst zorgt voor herkenning en erkenning.” Kunst daagt uit, zet aan tot denken. Het roept woede of blijdschap op. Het zet aan tot geestelijke groei. “Daarin is het beeld van Anton de Kom goed in geslaagd,” over het beeld van de verzetsheld wordt nog steeds hevig gediscussieerd. Waardoor mensen zich bezig houden met wie hij was en hoe ze iets zien.

Herkennen leidt tot erkennen
Ook de openingsexpositie over de Surinaamse Politiekapel is illustratief. “Het onderwerp leeft. Emotioneel staat het heel dicht bij de bewoners met een Surinaamse achtergrond. Die komen hier binnen omdat ze het herkennen. Terwijl ze eigenlijk hier nooit binnen komen.” En worden zo blootgesteld aan kunst. “Zo kom je ook weer tot erkennen.”

Auke

Geen opmerkingen: