maandag 7 juni 2010

Klopt dat?: ‘65 jaar vrijheid in Europa’

Achtergrond - Stadsdeelkantoor - Met de posters ‘65 jaar vrijheid in Europa’ probeert het Stadsdeel jongeren naar de stembus te krijgen. En tegelijkertijd het bijzondere van onze vrijheid onder de aandacht te brengen. Maar de slogan klopt niet.

Slogan klopt niet
De posters zijn onderdeel van de site SOS 2.0. Naast de slogan staan verschillende bewoners geportretteerd. Met daarbij hun naam en wat ze doen. Ik stond er even bij stil en kwam tot de conclusie dat de slogan niet klopt. Opmerkelijk bij een campagne die de bewustwording, van vrijheid, moet vergroten.

Ervaring met vrijheid
Veel bewoners in Zuidoost hebben ervaring met een gebrek aan vrijheid in het geboorteland van hun zelf, van hun partner of van hun ouders. Maar er zijn ook veel bewoners die er nooit bij stil staan en vrijheid en stemrecht voor iets vanzelfsprekends beschouwen.

Over onze vrijheid waken
Ik vroeg de jonge politici Billie Kwayie, Toon Geenen (beide PvdA) en Simion Blom (GroenLinks) om een reactie. Met als doel te kijken hoe bewust de jongste generatie politici is van ‘onze vrijheid’. Want zij zijn degene die direct over onze vrijheid waken als volksvertegenwoordigers.

Geldt voor iedereen?
De slogan gaat ervan uit dat wat voor Nederland geldt ook voor heel Europa geldt. Het IJzeren Gordijn, Franco, de Praagse Lente en Srebrenica worden o.a. over het hoofd gezien. Zo ook de enige nog bestaande dictatuur in Europa, die van Loekasjeno in Wit Rusland.

Toon’s Europa
Toon ziet Europa meer als een abstract idee. “Het gaat over ideeën, de normen, waarden en welke idealen je hebt. En niet waar je land nou net toevallig ligt. Als nou over 50 jaar Afrikaanse landen er klaar voor zijn. Schuif aan zou ik zeggen.”

Echte Europese staten
“De echte Europese staten die al honderden jaren het toneel hebben beheerst, zoals Frankrijk en Engeland, die hebben nu toch wel een duurzame vrede.” Spanje o.a. telt volgens Toon niet mee. Noord-Ierland ziet hij ook over het hoofd.

Billie loopt weg
Billie wilt geen antwoord meer geven en loopt weg. Simion waardeert de actie van SOS 2.0: “De gedachten van vrijheid in Europa… Ik vind dan dat wij Nederlanders in het algemeen denken dat vrijheid die wij hier in Nederland hebben ook in heel Europa is geweest. Daar staan we veel te weinig bij stil.”

Niet vanzelfsprekend
“Ook ik zelf. Door de toevoeging van de context aan de slogan wordt er wel even een spiegel voorgehouden,” vertelt Simion. “Ja, sinds 1945 hebben we vrijheid hier. Maar veel mensen in Europa hebben dat pas sinds de jaren ’90. Het is dus niet vanzelfsprekend.”

Auke

Geen opmerkingen: