maandag 7 juni 2010

Brandweer oefent voor flats Zuidoost

Auke voor Buurtleven - Kort Nieuws - Brandweerkazerne Anton - Hoog op een wiebelende brandweerladder balanceert André met een brancard. Op de brancard staan twee volle emmers met water. Hij probeert de brancard door een hout vierkant te krijgen. Op Brandweer Kazerne Anton worden brandwachten opgeleid tot chef ladderwagen.

Twee zakken water

Chef-ladderwagen Dennis legt uit wat er gebeurt. Het is om te leren hoe je een patiënt horizontaal en stabiel kan evacueren. "Zo soepel mogelijk. Zonder schokken." zegt Dennis, "En een mens is te vergelijken met twee zakken water."

Plens water op collega
"Een beetje morsen is op zich niet erg," vertelt Dennis, een andere collega. En dat het oefenraam precies boven de ingang van het gebouw zit, is mooi meegenomen. Zo kan een collega een plens water op zijn hoofd krijgen. Danny: "Zou wel leuk zijn."

Geen liften

Deze techniek wordt vooral gebruikt in de wijken Venserpolder, Strandvliet, Gein en in Diemen. Waar veel flats van vier-hoog staan zonder liften.

Wat voor slachtoffers?
"Het gaat dan om bevallingen die fout gaan, comapatiënten en hartaanvallen bijvoorbeeld" legt Danny uit.

Takelwerk

En als de patiënt te zwaar is voor de ladder? Dennis: "Dan moeten de de jongens van hijskraanbedrijf Koninklijke Saan komen. Gelukkig komt dat niet vaak voor."

Auke

Geen opmerkingen: