donderdag 8 april 2010

Women Talk, first edition

Bijlmerpark Theater. De eerste editie van de talkshow Women Talk is een succes. De zaal zit bijna helemaal vol. De avond is opgezet door en voor vrouwen in opdracht van Raadswerkgroep Vrouwen van Zuidoost. De eerste editie staat in het teken van éénoudergezinnen: leven of overleven als vrouw.

Behoefte
In de talkshows staan onderwerpen centraal waar vrouwen uit Zuidoost behoefte aan hebben om over te spreken. Onderwerpen zoals kinderopvang, opvoeding, veiligheid, en huiselijk geweld. Zodat men van elkaar kan leren. Of zoals de organisatie zelf zegt: ‘to meet, greet and grow’. Dit alles met het doel om de positie van vrouwen te versterken.

Gastvrouwen
Marjorie de Cunha bedacht het concept en samen met Tanja Jadnanansing zijn zij de gastvrouwen van de avond. Marjorie zorgt met een sketch en opmerkingen voor de komische noten in de serieuze gesprekstof.

De mannen komen met klem niet aan bod deze avond. Marjorie spreekt wel haar dank uit: “Zonder de heren hadden we het niet gekund.” De zaal lacht spottend. En ze vraagt dan luid: “Are the ladies in the house?” De zaal antwoordt enthousiast. Een talkshow vindt Marjorie de juiste vorm om vrouwen bij elkaar te brengen. “Vrouwen kletsen graag.”

Met een lege koffer vol problemen maakt ze de onderwerpen persoonlijker: “We hebben allemaal vergelijkbare problemen. We praten veel maar niet waarover we moeten praten.”

Speciale gasten
De speciale gasten op deze avond zijn o.a. de voorzitter van de Raadswerkgroep Vrouwen van Zuidoost, Muriel Dalgliesh (PvdA). De speciaal uit Amerika overgevlogen Amerikaanse schrijfster Rebecca Walker. Advocaat familierecht, en dochter van Hannah Belliot, Joancy Breeveld. En spoken word artists Claire ‘Noubia’ Gargard. Dit alles met muziek van het dames zangtrio Sim’ran.


Rebecca Walker
De organisator van het Kinderboeken festival Zuidoost, Drs. Joan Windzak interviewt in het boekenclub gedeelte auteur Rebecca Walker. Zij is de schrijfster van o.a. Black White Jewish, One Big Happy Family en What Makes A Man. Haar eigen achtergrond maakt haar een ervaringsdeskundige.

Verboden huwelijk
De moeder van de auteur is een Afro-Amerikaanse uit het Zuiden van de Verenigde Staten. Haar vader een blanke uit een welgestelde joodse familie uit Brooklyn. Zij trouwden toen multiraciale huwelijken bij wet nog verboden waren.

Barrières
Haar ouders waren actief in de Burgerrechten Beweging en volgden hun liefde ondanks de vele maatschappelijke en culturele barrières. Het huwelijk hield niet stand. Ze besloten samen te zorgen voor de opvoeding van hun kind Rebecca. Als kind verhuisde ze om de twee jaar van de ene naar de andere ouder. De auteur vertelt hoe dat haar leven beïnvloed heeft: “Dat was verschrikkelijk.”

Dubbel bloed
Zelf spreekt ze met veel bewondering over de mensen in Amsterdam Zuidoost. Rebecca: “Ik bewonder jullie, ik vier jullie. Dit is de enige plek waar je zo’n mix aan mensen ziet.” En vertelt trots hoe ze de Bijlmer term 'Dubbel Bloed', mee terug heeft genomen naar de Verenigde Staten. “Omdat die de lading veel meer eer aandoet dan de termen ‘halfbloed’ of ‘mixed blood’.”

Elementen voor familie
Ze wordt gevraagd om vier elementen voor een gelukkige familie te noemen. Ze antwoordt: 1 Totale eerlijkheid. 2 Aanpassingsvermogen. Het begrijpen van verschillende condities. 3 Prioriteiten stellen. En als laatste, de moed hebben om je eigen familie te maken. En weg te stappen van het ideaalbeeld op TV. Het publiek knikt instemmend.


Zang en spraak
Het publiek wordt aan het begin van de avond getrakteerd op een overtuigende vertolking van Shaka Khan’s I’m Every Woman door het zang trio Sim’ran. Claire ‘Noubia’ Gargard brengt twee van haar eigen gedichten met zang en spraak tot leven. Waarin alle optredens van deze avond samen te vatten zijn met haar eigen woorden. Noubia: “Black? Maybe. Beauty? Me.”

Bij de lurven pakken
De talkshow eindigt met pittige adviezen van het discussiepanel. Joancy Breeveld legt uit hoe je als alleenstaande moeder de vader kan dwingen tot het betalen van alimentatie. “Je moet ze bij de lurven pakken. Wees gerust, die zakken van die mannen zijn heel diep.” En ze benadrukt dat men moet beseffen dat je als liefdespartners uit elkaar kan gaan. Maar dat het ouderpartnerschap voor levenslang is.


Eerste stap
Aan het eind wordt nog veel bijgekletst over het doel van de avond. “De eerste stap van een grote beweging van vrouwen die kracht geven aan elkaar”, zegt één van de vrouwen. Wanneer de volgende Women Talk is moet nog bekend worden gemaakt. In iedergeval zal het boek ‘Lelijk’ van de Engelse schrijfster Constance Briscoe centraal staan. Het waargebeurde verhaal van een meisje dat haar hele jeugd mishandeld werd, toch haar droom waarmaakte en de eerste zwarte rechter van Engeland werd.

Workshops
Rebecca Walker gaf het afgelopen weekend schrijfworkshops. En nog één a.s. zaterdag op 10 april. Voor meer info kijk op: www.rebeccawalker.com

Auke voor Buurtleven.nl

Geen opmerkingen: