dinsdag 27 april 2010

Giro d'Italia raast door Zuidoost

Giromania slaat nog niet aan in Zuidoost. Op 9 mei raast de ronde van Italië door Zuidoost. Buurtleven sprong op de fiets en inspecteerde het parcours. De gaten in de weg zijn al opgevuld, maar enthousiaste wielerfans zijn moeilijk te vinden.

De wielrenners van de Giro zullen van de Gooiseweg de Daalwijkdreef oprijden. Bij Egeldonk slaan ze af, de Provincialeweg op. Om langs de Gaasp via Driemond het Stadsdeel Zuidoost weer te verlaten.

Kijken
Als we de route fietsen komen we Maguerite, Dik en Jos uit Driemond tegen. Maguerite vindt het wel leuk dat de Giro door de buurt komt. "Dik, mijn man, volgt het wel. Ik ga alleen kijken als ik toevallig thuis ben."

Als we thuis zijn
Toch loopt ook manlief Dik niet over van enthousiasme. "Ik ga wel even kijken als we thuis zijn. We komen dan namelijk net terug van vakantie."

Flitst voorbij
Het is maar de vraag of je veel kunt zien. Jos kijkt graag naar wielrennen op tv, maar hij heeft het ook een keer in het echt gezien. "Dan komt eerst de reclamestoet voorbij. Dat duurt wel een uur." En de wielrenners? "Dat flitst zo voorbij."

In hun eigen land
Ze vinden het alle 3 raar dat de Giro in Amsterdam start. "Op zich wel een onzin dat een tour van een ander land hier gaat starten" vindt Jos. "Dat moeten ze gewoon in het eigen land doen. Tour de France in Frankrijk. De Giro in Italië" vult Dik aan.

Naar Italië
De 1e etappe is een individuele tijdsrit in Amsterdam. Van het Museumplein naar het Olympisch Stadion. Op de 2e dag is er dan een echte etappe. "Waar gaan ze dan heen?" vraagt Maguerite. "Naar Italië," antwoordt Dik, "Uiteindelijk."

De weg leidt naar Verona
De 2e etappe gaat verder over de Utrechtse Heuvelrug en langs de oude noordelijke grens van het Romeinse Rijk. De finish ligt in Utrecht. Dag 3 start weer in Amsterdam en gaat naar Middelburg. Dan verhuist het hele circus per vliegtuig naar Italië om, uiteindelijk dus, in Verona te finishen.

Auke voor Buurtleven.nl

Geen opmerkingen: