dinsdag 6 april 2010

Geen extreme Paasdrukte

Speciaal voor Buurtleven.nl. Tweede Paasdag is voor grote winkelketens een extra koopzondag. Met speciale aanbiedingen en schreeuwende advertenties proberen ze het winkelpubliek massaal tot kopen te verleiden. Vroeger was Tweede Paasdag een van de drukste dagen van het jaar, maar hoe staat het met de topdrukte in deze tijden van crisis?

Bekend zijn de tv-beelden van een gezin dat al uren in de file staat om bij de overvolle Ikea te gaan winkelen. De vader wordt gevraagd waarom hij zijn gezin en zichzelf dit aandoet: “Het is dit of naar mijn schoonmoeder. Lijkt me nog al een duidelijke keuze.”

Rijen voor de kassa
Bij Pathé ArenA was het druk, maar op een normale zaterdag is het drukker. En bij de Media Markt, bij uitstek het gekkenhuis als het om kopen gaat? Op extreme dagen staan de rijen voor de kassa tot aan de lift. Alle gangpaden gevuld met mensen die willen afrekenen. Nu? Voor elke kassa staat een rij, maar topdrukte? Nee.

Wel weer eens fijn
“Nou het is drukker dan een normale zaterdag. Dat is wel weer eens fijn. Maar vergelijk het niet met een zaterdag van voor de crisis. Daarbij vergeleken is het vandaag nog steeds rustig,” vertelt een medewerker van de Media Markt.

Tot op de snelweg
Dan maar naar de Ikea. Als het daar druk is op een zaterdag of zondag, dan staat de file voor de parkeergarage zelfs tot op de A9. De hele afslag voor de Ikea is dan geblokkeerd. Maar ook hier is het geen topdrukte. Er is geen file en er zijn genoeg parkeerplaatsen. Het extra parkeerveld op het braakliggende terrein ernaast is ook maar voor een derde gevuld.

Publiek geheim
Het was overal rustiger dan voorgaande jaren. Maar wil je echt rustig winkelen is het een publiek geheim om 's ochtends of tijdens de avondspits te gaan. In Pathé heb je dan bijna de hele zaal voor je zelf. Bij Media Markt eindelijk de tijd om rustig naar een verkoper te kunnen luisteren. En in de Ikea kijk je vanuit het restaurant, in alle stilte, naar de enorme file op de A9.

Auke voor Buurtleven.nl

Geen opmerkingen: