dinsdag 20 april 2010

1ste voorstelling Magic Circus afgelast

Auke voor Buurtleven.nl - Het Magic Circus heeft haar eerste voorstelling van maandagmiddag in Zuidoost afgelast. “Te weinig bezoekers,” zegt de directeur Maurice Veldkamp, “we mogen geen reclame maken.” De directeur gaat wel met een glimlach op de foto: “We blijven positief!”

Een kind dat wordt afgezet door een ouder houdt trots een entree kaartje in haar hand. Even later druipt ze af. Geen clowns. Geen grappen en grollen. Geen ballonnen. De opblaasbare poort met ‘Circus’ erop wordt ingepakt.

Amsterdams Stadscircus
Wat maakt dit circus bijzonder? Jofri de Clown, nu in zijn dagelijkse kloffie, antwoordt: “We zijn het Amsterdam Stadscircus. We staan niet op één locatie in de stad. We zoeken leuke grasveldjes, parkeerplaatsen en pleintjes. We zijn een gewoon circus voor circus publiek. Twee en een halve maand lang gaan we naar de mensen toe.”

Horizon vervuiling
Maurice vertelt dat het circus in heel Zuidoost geen enkel reclamebord mag plaatsen. De aanhangwagen op de lege parkeerplaats achter de Brede School moest weg. “We mochten de borden zelfs niet ophangen aan de bouwhekken,” Maurice wijst naar de hekken tegenover de oude betonnen parkeergarage: “Horizon vervuiling zeggen de orde handhavers”.

Een redenering
De circustent staat op het grasveldje naast de gerenoveerde flat Echtenstein. In een wijk waar twee hoogbouw flats en een parkeergarage momenteel gesloopt worden is het argument ‘horizon vervuiling’ een redenering die mank gaat. “Ooit eens met een stadswacht een discussie proberen te voeren?” vraagt Maurice retorisch.

Rijmen
Per e-mail leg ik het voor aan Emile Jaensch (VVD) van het dagelijks bestuur: ‘Het verbod om reclame te maken voor een circus valt niet te rijmen met ondernemerschap en het stimuleren van cultuur’. Emile geeft aan dat hij de kwestie niet genoeg kent om een goed inhoudelijk antwoord te kunnen geven.

Andere manieren
En wijst op andere manieren van adverteren: “Bijvoorbeeld een advertentie in een huis-aan-huis blad of een flyer in de bus. Of een aanplakbiljet in een school. Kortom het annuleren zal echt niet alleen afhankelijk zijn van een reclamebord.”

Pittig
Een buurman bestudeerde de prijzen. “Best wel pittig,” naar zijn mening, “daar mag je weleens wat over schrijven.” Het goedkoopste kaartje is € 10,- Het duurste € 15,- De kinderen van de naastgelegen scholen hebben hebben een kortingsbon van € 2,50 gekregen. Via de website www.magic-circus.nl kan daarboven op nog een extra korting van een euro verdiend worden.

Hard werken
Is het een redelijk bedrag? “We moeten er hard voor werken,” antwoordt Jofri. Wat kunnen de mensen verwachten? “Clowns, acrobaten, jongleurs. Van alles en nog wat. Overgoten met een theatraal sausjes. Om het zo te zeggen, we zijn het Cirque du Soleil voor de normale mens.”

Het verschil
Het laatst genoemde circus is van wereldfaam met wereldprijzen. Een buurtbewoonster die destijds voor Cirque de Soleil werkte zegt: “De enige buurbewoners die ik daar toen zag, waren die er via het uitzendbureau werkte.” “Dat is dus het verschil,” legt Jofri uit, “we geven een ruim anderhalf uur durende show voor betaalbare prijzen.”

Moeilijk stadsdeel
“Zuidoost is altijd al een moeilijk stadsdeel om mensen te trekken. Vorig jaar stonden we op het Anton de Komplein. In drie dagen maar 200 man. In Driemond, een dorpje, drie dagen volle bak,” aldus Maurice.

Auke voor Buurtleven.nl

Op dinsdag en woensdag staan nog twee voorstellingen gepland om 4 uur ‘s middags. Kijk voor meer informatie op Magic-Circus.nlGeen opmerkingen: